20.06.2024.
HomeSvijetKo su talibani?

Ko su talibani?

Talibani vode pobunu protiv afganistanske vlade koju podržava Zapad od kada su ih svrgnuli sa vlasti 2001. godine i sada su spremni da preuzmu kontrolu nad cijelom zemljom. “Sky News” predstavlja historijat ove grupe i način na koji hoće da povrate vlast.

Talibanski militanti su ušli u glavni grad Afganistana, Kabul i primorali su SAD da helikopterom evakuišu diplomate iz svoje ambasade.Tvrdoglava islamistička grupa je porobila skoro cijelu zemlju nakon povlačenje američkih snaga iz Afganistana, pri čemu su vojne baze, gradići i veliki gradovi pali pod njihovu kontrolu.Zvaničnik militantne grupe rekao je da će uskoro objaviti Islamski emirat Avganistan iz predsedničke palate. Ko su talibani, kako su došli na vlast i šta žele za Avganistan.

Ko su talibani?

Talibani, što znači „studenti“ na paštunskom jeziku, vode pobunu protiv vlade koju podržava Zapad u Kabulu. Grupu su formirali borci „mudžahedini“ koji su se borili protiv sovjetskih snaga 1980-tih godina uz podršku CIA-e, prenosi “Sky News”.

Nastali su 1994. godine kao jedna od nekoliko frakcija koje se bore protiv građanskog rata. Talibani su do 1996. godine preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i nametnuli strogu verziju šerijata ili islamskog zakona.

Grupa je optužena za brutalno sprovođenje šerijata, sa javnim pogubljenjima za osuđenje za ubistvo ili preljubu i amputacijom za one koji su proglašeni krivim za krađu. Muškarci su morali da puštaju bradu, a žene da nose burku koja pokriva cijelo tijelo.

Ali nakon što su sklonili Osamu bin Ladena i ključne ličnosti El-Kaide nakon napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovinski centar, talibani će pasti nakon što vojna koalicija predvođena SAD-om pokrenula ofanzivu 7. oktobra 2001. godine.

Uprkos svrgavanju sa vlasti, talini su nastavili gerliski rat protiv vlade koju podržava Zapad i snage predvođene SAD-om.

Šta se dogodilo sa mirnovnim pregovorima SAD-talibani?

Talibani su započeli razgovore sa SAD 2018. godine, a u februaru 2020. godine su postigli mirovni sporazum kojim su se SAD obavezale da povuku svoje trupe, istovremenu sprečavajući talibane da napadnu američke snage.

Međutim, talibani su nastavili da ubijaju afganistanske snage sigurnosti i civile, prenosi Nova.rs.

Šta žele za Afganistan?

Fundamentalistička grupa želi da vrati šerijat u Afganistan, a oni koji ne mogu da napuste zemlju morat će da se prilagode načinu života koji nisu vidjeli čitave dvije decenije.

Kada su oni posljednji put vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, žene nisu mogle da rade, djevojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a žene su morale da pokrivaju lice i da izlaze iz kuće samo u pratnji muškog rođaka. Muzika, tv i kino bili su zabrnajeni.

Grupa je rekla da će prekinuti obrazovanje koje podrazumeva školovanje i dječaka i djevojčica zajedno i vratiti islamski zakon na centralno mjesto u društvu. Tokom razgovara o političkom sporazumu posljednjih godina, talibanski lideri da li su uvjerenja Zapadu da će žene uživati jednaka prava u skladu sa onim što priznaje islam, uključujući sposobnost da rade i da se obrazuju.

Ranije ove godine, talibani su rekli da žele „istinski islamski sistem“ koji će odrediti prava žena i manjina, u skladu sa kulturnim tradicijama i vjerskim pravilima. Ali ranije ovog mjeseca, borci ove grupe ušli su u ured jedne banke u Kandaharu i naredili ženama koje tamo rade da odu kući.

Grupa je u mogućnosti da prikuplja sredstva iz nekoliko izvora, uključujući trgovinu opijumom i drogom. U oblastima koje kontrolišu talibani su oporezovane farme i druga preduzeća, dok je grupa takođe dobila i sredstva od svojih pristalica, prenosi “Sky News”.

Samo četiri zemlje su priznale talibane kada su posljednji put bili na vlasti: susjedni Pakistan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan. SAD i Ujedinjene nacije uveli su sankcije talibanima, a malo je vjerovatno da će većina zemalja priznati tu grupu diplomatski.

Međutim, neke zemlje poput Kine sugerisale su da bi mogle da prinaju talibane kao legitimni režim.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti