20.06.2024.
HomeSvijetNavodni špijunski balon iznad Amerike je kineski meteorološki cepelin

Navodni špijunski balon iznad Amerike je kineski meteorološki cepelin

Balon koji leti iznad Sjedinjenih Država je kineski meteorološki cepelin, saopšteno je iz ove zemlje. Kina je također izrazila žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će nastaviti komunikaciju sa Sjedinjenim Državama kako bi ispravno postupili u ovako neočekivanoj situaciji.

“Cepelin je iz Kine i civilne je prirode, a koristi se za meteorološka i druga naučna istraživanja. Zbog uticaja zapadnih vjetrova i ograničene mogućnosti upravljanja, cepelin je skrenuo s planiranog kursa”, rečeno je.

“Kina žali što je cepelin zbog više sile greškom zalutao u Sjedinjene Države”, dodaje se.

Američki dužnosnici su ranije rekli da kineski špijunski balon leti iznad Sjedinjenih Država već nekoliko dana.

SAD i Kanada pratile su špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i osetljivih vojnih lokacija. Balon je letio iznad Aleutskih otoka na Aljasci i kroz Kanadu prije nego što se pojavio iznad grada Billingsa u sveznoj državi Montana.

Pentagon je u četvrtak uveče objavio prisustvo balona u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je 3. februara saopštila da istražuje “drugi potencijalni incident”.

Na zahtev predsednika SAD Džozefa Bajdena, Pentagon je razmatrao obaranje balona, ali je procenjeno da bi to bio rizik za ljude na zemlji, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik. “Nema sumnje da je balon iz Kine”, dodao je on.

Portparol Pentagona Pat Rajder rekao je da SAD i Kanada nadgledaju putanju balona.

“Balon trenutno leti na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja. Ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju onima na zemlji”, navodi se u saopštenju.

“Kanađani su bezbedni i Kanada preduzima korake da sačuva vazdušni prostor bezbednim, uključujući praćenje potencijalnog drugog incidenta”, saopštilo je kanadsko Ministarstva odbrane, ne navodeći detalje, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Kanada nije saopštila da se sumnja da je balon iz Kine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti