Nato vježba u zemljama oko Srbije, dok Srbija postaje ruska gubernija

0

U kasarni Vojske Srbije (VS) “Mija Stanimirović” u Nišu, 23. maja je obavljena primopredaja preostalih tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS koje je Rusija ranije donirala Srbiji.

Ceremoniji primopredaje prisustvovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je donacija 30 tenkova i isto toliko oklopnih automobila vredna oko 75 miliona evra.

“Veoma smo zahvalni Rusiji jer je ovo značajno pojačanje za VS. Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti”, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i da ima budućnost.

Dodao je da će Rusija pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, navodeći da “neutralni status mora sebe da štiti”.

“Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija ima svoj interes”, naveo je ambasador, prenosi Beta.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72 a modernizacija je izvršena u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Rusiji.

Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremljen je termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 kilometara, a raspoznavanje na dva kilometra. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

Na poligonu kod Vršca taktička vežba srpskih i ruskih specijalaca

Na poligonu Orešac kod Vršca 23. maja su pripadnici specijalnih jedinica vojski Srbije i Rusije izveli taktičku vežbu sa bojevim gađanjem, čime je završena sedmodnevna zajednička obuka.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u vežbi su učestvovali pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije (VS) i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Rusije.

Korišćeni su helikopteri Mi-17, Mi-8 i “gazela”, borbena vozila “tigar”, “miloš” i “hamer”, najsavremenije streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva i oprema specijalnih jedinica uključujući desantne čamce i padobrane “arbaljet” koji omogućavaju vazdušno desantiranje pri brzinama od 350 kilometara na čas, stoji u saopštenju.

Izvođenju vežbe su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović kao i zamenik ministra odbrane Rusije, general armije Nikolaj Pankov koji je kazao da zajdnička obuka srpskih i ruskih vojnika “nije usmerena ni protiv koga”.

Naredbom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, za lične rezultate u toku priprema i realizacije vežbe, Medaljom za učvršćivanje borbene saradnje odlikovano je po 15 pripadnika oružanih snaga Srbije i Rusije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here