15.07.2024.
HomeSvijetNATO upozorio Vučića: Povećat ćemo snage na Kosovu ako situacija eskalira

NATO upozorio Vučića: Povećat ćemo snage na Kosovu ako situacija eskalira

NATO će povećati svoje mirovne snage na Kosovu ako dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom, izjavio je u srijedu šef alijanse, uoči pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Sada imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu od blizu 4.000 vojnika“, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, koji je stajao uz njega dok je ovo govorio.

“Ako bude potrebno, premjestit ćemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i povećati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo učiniti više.”

Tenzije između Srbije i Kosova rasplamsale su se ovog mjeseca kada je Priština rekla da će obavezati Srbe koji žive na sjeveru, koje podržava Beograd i ne priznaju kosovske institucije, da počnu da koriste registarske tablice izdate u Prištini.

Situacija se smirila nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti, pod pritiskom SAD-a i Evropske unije, pristao da odloži pravilo o registarskim tablicama do 1. septembra, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

Međutim, Vučić je na konferenciji za novinare u NATO-u rekao da će razgovori sa Kurtijem u četvrtak, koje će omogućiti EU, biti teški jer se dve strane ne slažu gotovo ni u čemu.

Klix.ba/ Agencije

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti