18.04.2024.
HomeSvijetNATO uposlenicima zabranio korištenje kineske aplikacije TikTok

NATO uposlenicima zabranio korištenje kineske aplikacije TikTok

NATO je službeno zabranio zaposlenima da preuzimaju aplikaciju za društvene mreže TikTok na svoje uređaje koje je obezbijedio NATO, pozivajući se na sigurnosne brige, prema dvojici zvaničnika NATO-a upoznatih s tim.

Zvaničnici NATO-a poslali su pismo osoblju u petak ujutro u kojem najavljuju zabranu. U napomeni je zabrana ozvaničena, ali TikTok ionako ranije nije bio upotrebljiv na uređajima koje je izdao NATO, rekli su zvaničnici, zbog internih tehnoloških ograničenja.

Cyber sigurnost je glavni prioritet za NATO. NATO ima snažne zahtjeve za određivanje aplikacija za službenu poslovnu upotrebu. TikTok nije dostupan na NATO uređajima“, rekao je visoki zvaničnik NATO-a za CNN, piše Klix.ba.

NATO je najnovije vladino tijelo koje je zabranilo aplikaciju zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla imati pristup podacima korisnika TikTok-a preko svoje kineske matične kompanije Bytedance. SAD, Velika Britanija, Norveška, Evropski parlament i druge zemlje već su zabranile aplikaciju na uređajima koje je izdala vlada.

Izvršni direktor TikToka Shou Chew naglasio je američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je kompanija potpuno nezavisna od Pekinga i rekao da “nije vidio nikakve dokaze da kineska vlada ima pristup tim podacima; oni nas nikada nisu tražili, mi to nismo dali.”

Dodao je da TikTok premješta svoje podatke u SAD, kako bi ih na američkom tlu pohranila američka kompanija Oracle.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti