Italija zabranila ChatGPT, otvorena istraga protiv kompanije

0

Italijanska agencija za zaštitu podataka objavila je danas da je otvorila istragu protiv “Open AI”, kompanije koja stoji iza popularnog ChatGPTa, zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika, i da je zbog toga privremeno ograničila korištenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

U obrazloženju se navodi da kompanija nema pravnu osnovu koja opravdava tako masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka, čija je jedina svrha podučavanje ChatGPTa.

Regulatorno tijelo poziva da se suspenduju nova izdanja ChatGPTa, dok se ne ispitaju rizici po privatnost i sajber bezbjednost. Tu uključuje i širenje dezinformacija koje raste sa obje strane Atlantika, piše „Politico“.

U saopćenju piše i da OpenAI ne provjerava starost korisnika i da izlaže maloljetnike „apsolutno neprikladnim odgovorima koji nisu u skladu sa njihovim stepenom razvoja i samosvijesti“.

OpenAI nema kancelariju u EU, ali njegovom predstavniku u Evropskom ekonomskom prostoru je dat rok od 20 dana da obrazloži plan za usklađivanje ChatGPTa sa Općom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR). U suprotnom, Open AI će se suočiti sa novčanim kaznama.