13.07.2024.
HomeSvijetItalija zabranila ChatGPT, otvorena istraga protiv kompanije

Italija zabranila ChatGPT, otvorena istraga protiv kompanije

Italijanska agencija za zaštitu podataka objavila je danas da je otvorila istragu protiv “Open AI”, kompanije koja stoji iza popularnog ChatGPTa, zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika, i da je zbog toga privremeno ograničila korištenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

U obrazloženju se navodi da kompanija nema pravnu osnovu koja opravdava tako masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka, čija je jedina svrha podučavanje ChatGPTa.

Regulatorno tijelo poziva da se suspenduju nova izdanja ChatGPTa, dok se ne ispitaju rizici po privatnost i sajber bezbjednost. Tu uključuje i širenje dezinformacija koje raste sa obje strane Atlantika, piše „Politico“.

U saopćenju piše i da OpenAI ne provjerava starost korisnika i da izlaže maloljetnike „apsolutno neprikladnim odgovorima koji nisu u skladu sa njihovim stepenom razvoja i samosvijesti“.

OpenAI nema kancelariju u EU, ali njegovom predstavniku u Evropskom ekonomskom prostoru je dat rok od 20 dana da obrazloži plan za usklađivanje ChatGPTa sa Općom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR). U suprotnom, Open AI će se suočiti sa novčanim kaznama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti