18.05.2024.
HomeSportNastavak Premijer lige BiH vjerovatno krajem maja ili početkom juna

Nastavak Premijer lige BiH vjerovatno krajem maja ili početkom juna

Nastavak fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine, prekinute radi pandemije koronavirusa, ukoliko sve bude kako treba mogao bi se desiti krajem maja ili početkom juna, rekao je za Anadolu Agency (AA) Elmir Pilav, direktor sektora za sport Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Predstavnici Saveza o nastavku igranja fudbala u Bosni i Hercegovini danas su razgovarali sa ljudima iz Ministarstva zdravstva entiteta Federacije BiH.

”Razgovarali smo sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva, a isto ćemo učiniti narednih dana i sa ljudima iz entitetskog Ministarstva zdravstva Republike Srpske. Koordinirat ćemo aktivnosti i pokušati iznaći najbolja rješenja za nastavak, odnosno dovršetak prekinute sezone. Kao i do sada, pridržavat ćemo se svih naredbi, ali i preporuka državnih i entitetskih institucija vezanih za mjere u sprječavanju širenja koronavirusa”, istakao je Pilav, dodavši:

”Nakon današnjeg konstruktivnog sastanka sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva mogu reći da bi igrači premijerligaških klubova mogli početi sa individualnim ili treninzima po manjim grupama u prvim danima maja. Ukoliko se situacija sa suzbijanjem pandemije COVID-19 bude razvijala u željenom smjeru u našoj zemlji, vjerujem da bi se sredinom ili konkretnije u drugoj polovini maja klubovi mogli vratiti, uslovno rečeno, normalnim treninzima i pripremama za eventualni nastavak sezone. Dakle, ne želeći prejudicirati situaciju nadamo se da bi se sezona mogla nastaviti zadnjeg vikenda maja ili prvog u junu”.

Pilav kaže i kako će N/FS BiH u saradnji sa relevantnim institucijama ići ”fazu po fazu”.

”I ako se prvenstvo nastavi, utakmice će se igrati u specijalnim okolnostima. Sigurno, navijača neće biti do kraja ove sezone. Isto tako, N/FS BiH će osigurati i sufinansirati dezinfikacione tunele i sredstva, termalne kamere, bezkontaktne toplomjere, i druge sadržaje u cilju zaštite zdravlja svih učesnika utakmica. Na stadionima će biti posebni uslovi za odigravanje utakmica”, pojasnio je Pilav, još jednom istakavši da će preduslov za održavanje treninga, a potom i nastavak sezone u Premijer ligi BiH podrazumijevati sve dozvole kriznih štabova:

”Ispostavilo se odličnim potezom što smo početkom marta odgodili utakmice 23. kola u početnoj fazi širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Odluku smo tada donijeli samo na osnovu preporuke relevantnih državnih institucija i pokazalo se da smo ispravno postupili, te tako spriječili eventualnu eskalaciju širenja koronavirusa na stadionima u BiH, kao što je slučaj bio u pojedinim evropskim zemljama. Vjerujem da oni koji su nas tada kritikovali sada su shvatili da su pogriješili, te da smo donijeli ispravnu odluku”.

Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) danas je odlučio, ”ukoliko se zbog pandemije ne steknu uslovi u nekim zemljama među 55 nacionalnih članica za okončanje šampionata, plasman u Ligi prvaka i Evropa ligu naredne sezone klubovi će ostvarivati na osnovu plasmana na tabeli u trenutku prekida prvenstva”.

Međutim, u svim premijerligaškim klubovima u BiH i čelni ljudi N/FS BiH izjasnili su se da će nastojati okončati prvenstvo i na taj način, kao i svake sezone, delegirati predstavnike u evropska takmičenja, tj. doći do plasmana na tabeli svih 12 timova u državnom društvu najboljih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti