03.03.2024.
HomeNovostiNastavak akcije Var: Azmir Husić otišao u Ameriku, šta je otkrio Salem...

Nastavak akcije Var: Azmir Husić otišao u Ameriku, šta je otkrio Salem Prolić?

Prva akcija policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je organizirana na pet lokacija u Bosni i Hercegovini, na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, prema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultirala je hapšenjem 12 osoba koji se sumnjiče da su učestvovali u lažiranju nogometnih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH.

Podsjetimo, prilikom  realizacije ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi.

Od ukupno 12 osoba, njih pet, za koji se sumnja da su glavni organizatori (sudije Kenan Bajraktarević i Ilija Živković, te članovi sudijskih komisija i delegati Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović) predati su u nadležnost Tužilaštva BiH,  odakle će prijedlog za određivanje pritvora u zakonskom roku biti upućen prema Sudu Bosne i Hercegovine.

Ostalih sedam optuženih su nakon informativnih razgovora napustili prostorije SIPA-e i u utorak su pušteni na slobodu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Od njih sedam na spisku su sudije Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Marko Brezović, Mario Grgić i  Anto Kobaš te funkcioneri koji rade u Nogometnom savezu Federacije BiH i NSBiH.

Svi oni su, zajedno sa bivšim poznatim sudijom Salemom Prolićem, pristali na saradnju sa Tužilaštvom BiH i oni će se braniti sa slobode. Bivši sudija iz Sarajeva priznao je djela i pristao je da pomogne Tužilaštvu. On će biti jedna od ključnih osoba u ovoj akciji, a istražiteljima SIPA-e je već dao prve informacije.

Svi oni se terete za tri krivična djela – organizovani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Javnost u Bosni i Hercegovini očekuje nove istrage u ovom slučaju, s obzirom na to da je lažiranje utakmica u Bosne i Hercegovini tema o kojoj se posljednjih godina uveliko piše.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti