NARKOMANIJA I POLITIKA: Ko to tamo piše “Kokainski ustav” i ko je “pošmrkao” liniju u povlačenju nadležnosti

0

Pravnik i savjetnik u Vladi Republike Srpske Marko Šukalo, koji je između ostalog bio zadužen i za donošenje zakona o prijenosu, odnosno nelegalnom povlačenju saglasnost tog entiteta u radu državnih institucija, uhapšen je zbog posjedovanja kokaina i ekstazija.

Šukalo je pomoćnik generalnog sekretara za pravne i opšte poslove. Opisivan je kao izuzetno talentovan student i književnik koji se školovao na Pravnom fakultetu u Beogradu, gdje je radio i na doktorskoj disertaciji. Ipak, Šukalo je očito talentovan i za neke protuzakonite stvari.

Tako je policija u Banjoj Luci prije dvije noći upravo kod Šukala pronašla 0,80 grama kokaina i jednu tabletu ekstazija. Ako je Šukalo pod dejstvom opijata pisao i savjetovao prilikom pisanja zakona kojima se RS želi povući iz učešća u Oružanim snagama BiH, Ustavnog suda, VSTV-a, SIPA-e i slično, onda i ne čudi sva politička kratkovidost kojom je krenula Republika Srpska.

Ukoliko je Šukalo na novom ustavu RS-a radio potaknut narkoticima koje je kod njega pronašla policija prilikom racije, onda bismo takav ustav žargonski mogli nazvati “kokainskim”, s obzirom na to da je priznao da je narkotike posjedovao za svoju upotrebu.

Šukalo, talentovani pravnik i čovjek koji piše zakone kojima RS želi povući iz državnih institucija, prije nekoliko mjeseci je bio u žiži interesovanja zbog eksplicitnog snimka na kojem se nalazi i koji je sam snimao.

Upravo ovakvi skandali najbolje ilustriraju domet politike koju vodi vlast entiteta Republika Srpska. I bez obzira na to što je generalni sekretar Vlade RS-a jutros zatražio da se Šukalo ukloni iz organa vlasti, mrlja je bačena te je jasno naglašena linija između narkomanije i povlačenja iz državnih institucija. Ostaje samo da se vidi kakvo će biti dejstvo nakon što jedna od dvije vrste pronađenih narkotika prestane djelovati, i u psihološkom i političkom smislu.

Semir Hambo / Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here