24.05.2024.
HomeNovostiNarančasto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika

Narančasto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika

Narančasto upozorenje izdato je zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje se očekuju u nedjelju i ponedjeljak u Bosni i Hercegovini.

Federalni hidrometerološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) saopćio je kako je upozorenje izdato zbog obilnih padavina i jakih udara vjetra južnog smjera.

Obilnije padavine očekuju se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, a jaki udari juga u cijeloj zemlji.

Upozorenje je izdato za period od tri sata iza ponoći u nedjelju, do šest sati u ponedjeljak.

Prognozirana količina padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno može pasti od 60 do 100 litara. Udari vjetra južnog smjera brzine 45 do 65 kilometara na sat. Od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 kilometara na sat.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada uglavnom u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U ostalim dijelovima Bosne lokalno je registrovana kiša.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima više sunčanog vremena je moguće na sjeveru zemlje. Jača kiša očekuje se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U ovim područjima je moguća i grmljavina. U većem dijelu Bosne slabije padavine. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, s jakim udarima brzine 45 do 65 kilometara na sat. Od večernjih sati i tokom noći na ponedjeljak lokalno su izgledni i olujni udari juga brzine od 70 do 85 kilometara na sat. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepena.

U Sarajevu je vrijeme pretežno oblačno, a povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će oko 20 stepeni.

U ponedjeljak u većem dijelu Bosne očekuje se oblačnije prije podne s prolaznom kišom, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Pretežno oblačno vrijeme bi se zadržalo u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se jača kiša prognozira u jutarnjim satima i zatim slabljenje i postepen prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno s jačim udarima brzine 40 do 55 kilometara na sat. Olujni udari juga su mogući u ranim jutarnjim satima brzine 65 do 75 kilometara na sat. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stepeni.

U utorak u Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom i pljuskovima. Obilnija kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 40 i 80 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 120 litara. U većem dijelu Bosne tokom dana slabije padavine, a prolazno jača kiša u večernjim satima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, s udarima od 45 do 65 kilometara na sat. Lokalno olujni udari vjetra i do 75 kilometara na sat. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepena.

U srijedu se očekuje u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom. Jača kiša u Hercegovini gdje se prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom. Bez padavina je izgledno na području Krajine. Jače jugo u jutarnjim satima i prije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno malo kiše može pasti u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti