20.06.2024.
HomeNovostiNapravili masku koja može iz daha otkriti imate li koronu

Napravili masku koja može iz daha otkriti imate li koronu

 

Inženjeri MIT-a i Sveučilišta Harvard razvili su zaštitnu masku pomoću koje se  unutar 90 minuta može ustanoviti je li onaj tko ju nosi zaražen koronavirusom, izvijestio je Massachussetts Institute of Technology (MIT).

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa.

Smješteni su s unutarnje strane maske te mogu otkriti virusne čestice u dahu i dizajnirani tako da ih korisnik može aktivirati kada je spreman za provođenje testa.

Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutarnjoj strani maske.

Razvoj senzora kakvi se rabe u novoj maski počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

“Ovaj test je osjetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu covida-19”, rekao je istraživač Sveučilišta Harvard Peter Nguyen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora.

“Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje”, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i znanosti na MIT-u James Collins.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti