16.06.2024.
HomeNovostiLažni europejac Dragan Čović protiv europskih principa, draži mu je Putinov model...

Lažni europejac Dragan Čović protiv europskih principa, draži mu je Putinov model vladavine

Predsjedništvo HDZ-a na redovnoj sjednici, koja je održana u Sarajevu, odbacilo je prošlosedmičnu Rezoluciju EU parlamenta o BiH najavivši nastavak borbe za prava konstitutivnih naroda u BiH, što je, inače, odredba koja se uopće ne spominje u Rezoluciji EU parlamenta.

Glavna tačka sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Sarajevu odnosila se na reforme izbornog zakonodavstva. Kroz sedam usvojenih zaključaka Predsjedništvo HDZ-a jasno je stavilo do znanja da će i dalje slijediti stavove usvojene na prethodnim sjednicama Hrvatskog narodnog sabora (federalizam, konstitutivni narodi, legitimno predstavljanje…), pri čemu će potpuno zanemariti Rezoluciju EU parlamenta, usvojenu protekle sedmice.

Kako se u prijedlogu Rezolucije Evropskog parlamenta o BiH nisu spominjala prava konstitutivnih naroda nego isključivo prava građana kao nosilaca suvereniteta, hrvatski zastupnici pokušali su naknadno progurati amandman o pravima konstitutivnih naroda, ali bez uspjeha. Hrvatski amandman odbačen je uvjerljivom većinom glasova evropskih parlamentaraca.

Bez obzira na takav ishod sjednice EU parlamenta, Čovićev HDZ jasno je na sastanku u Sarajevu kazao da će kod reforme izbornog zakonodavstva slijediti vlastita proklamovana načela o pravima konstitutivnih naroda, čija bi dosljedna primjena u konačnici rezultirala stvaranjem triju nacionalnih državica u BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH na sastanku u Sarajevu usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Izdvajamo važnost usvojene Rezolucije na devetom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kao ključnu agendu svih daljnjih razgovora i pregovora legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda s domaćim i međunarodnim predstavnicima. Hrvatski narodni sabor BiH ostat će u stalnom redovnom i po potrebi vanrednom zasjedanju, ovisno o političkoj situaciji, skupa sa svim legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti koje djeluju u HNS-u.

2. Podsjećamo sve relevantne domaće i međunarodne predstavnike na temeljne postavke Ustava BiH definirane kroz tri konstitutivna naroda (u zajednici s ostalima) kao natkrovljujuće načelo u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Svaki pokušaj negiranja i političkog udara na ove postavke direktno je podrivanje demokratskog sistema uspostavljenog i potvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom.

3. Odbacujemo nametanje svih modela zasnovanih na dominaciji i diskriminaciji koji derogiraju načela konstitutivnih prava naroda, kolektivnih i individualnih prava, kao i legitimnog političkog predstavljanja kao izraza njihove političke volje.

4. Odbacujemo unitarističke pretenzije kroz rušenje ustavnog načela ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a posljedično rušenja BiH kao takve i političke pokušaje bošnjačkih stranaka u stvaranju političkog poretka koji se temelji na preglasavanju i majorizaciji.

5. Insistiramo na ključnim načelima sadržanima u Sporazumu o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, potpisanog od strane političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata, kao i svih relevantnih međunarodnih predstavnika i naših partnera. Upravo je Sporazum o održavanju izbora u Mostaru bio najuspješniji politički dogovor u posljednje vrijeme s istinskim pozitivnim učincima, koji je deblokirao Grad Mostar i uspostavio funkcionalnu izvršnu i zakonodavnu vlast.

6. Pozivamo sve domaće političke aktere na susprezanje od radikalizacije domaće javnosti i stvaranja društvenih animoziteta između naroda i stanovnika u Bosni i Hercegovini koji produbljuju podjele. Bez preuzimanja odgovornosti i pokazivanja istinske političke volje, Bosna i Hercegovina ostat će u uskim okvirima i zatočena u sebičnim namjerama većinskog bošnjačkog nacionalizma, zasnovanog na dominaciji i diskriminaciji. U ovoj neizbornoj godini ključna otvorena pitanja moraju biti riješena unutrašnjim konsenzusom i političkim dogovorom sva tri konstitutivna naroda.

7. Potvrđujemo kako je balans između kolektivnih i individualnih prava, utemeljen na postavkama međunarodnog prava uz primjenu federalizma i konsocijacijskih mehanizama upravljanja, kao i puno uvažavanje ustavnog ustrojstva BiH, jedini pravi jamac funkcionalne, stabilne i euroatlantske Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti