Namirnice koje efikasno čiste organizam od toksina..

0

Toksini koji se nalaze u velikoj količini u hranu i piću, ali i svuda oko nas, skladište se u našem tijelu narušavajući nam zdravlje i slabeći nam imunitet… Kada je količina otrova prevelika, tijelo pati i pojavljuju se brojni simptomi. Tada nam je neophodno čišćenje!

Ove namirnice mogu biti od velike koristi za detoksikaciju organizma, a svima su pristupačne i veoma ih je lako nabaviti.

Bijeli luk
Beli luk podstiče jetru na proizvodnju enzima koji pomažu u uklanjanju toksičnih ostataka u sistemu za varenje i snažno deluje na odbrambeni sistem organizma. Jedan je od najmoćnijih antivirusnih prirodnih “lijekova”. Zato je veoma korisna upotreba ove namirnice kao dodatak jelima.

Svježe voće i povrće
Voće, a naročito jabuka, odlično čisti telo od štetnih materija, pa je izuzetno korisno za detoksikaciju. Ono sadrži brojne antioksidante, lako se vari, sadrži i dosta hranljivih materija, vitamine i posebno vitamin C. Crni luk, šargarepa, artičoka, cvekla, špargla, kupus, paprika, repa, kurkuma, origano – kombinacija ovih namirnica za vrijeme terapije čišćenja organizma pomoći će jer one sadrže prirodni sumpor koji čisti jetru od štetnih materija.

Zelena hrana
Kada se pripremate za detoksikaciju organizma, napunite frižider namirnicama zelene boje (spanać, kelj, blitva, brokoli, zelene alge). Ove namirnice čiste tijelo od raznih hemijskih otrova iz okoline (smoga, herbicida, pesticida, teških metala, sredstava za čišćenje) i tako pomažu jetri.

Limun 
Započnite dan limunadom ili čašom soka od cijeđene narandže. Tako ćete ubrzati ispiranje toksina i čišćenje jetre. Ovo voće je bogato C vitaminom koji je važan za detoksikaciju, jer pretvara toksine u materije koje mogu da se svare.

Brokoli
Stimuliše proizvodnju enzima odgovornih za detoksikaciju u probavnom traktu, kao nijedna druga. Pored obilja biljnih vlakana, brokoli je prava riznica vitamina, naročito A i C, a bogatstvo minerala potvrđuje prisustvo kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Orasi, badem i sjemenke
Uvrstite u ishranu badem, orahe i sjemenke. To uključuje laneno seme, sjemenke bundeve, konoplje, susama, suncokreta. Osim što ubrazavaju metabolizam, one sadrže vitamin E i lignane koji su dobri antioksidanti.

 

 

 

mondo.rs