14.07.2024.
HomeSvijetNakon što ga je Putin otrovao, a ruski ljekari držali zatočenog: Navaljni...

Nakon što ga je Putin otrovao, a ruski ljekari držali zatočenog: Navaljni specijalnim avionom odletio u Njemačku na liječenje

Medicinski avion u kojem je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navalni, koji je u komi, nakon što je – kako tvrde njegovi saradnici – “otrovan”, poletio je u subotu ujutro iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

Avion je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove porodice i ruskih ljekara u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu, piše Hina pozivajući se na AFP.

Novinari France Pressea vidjeli su kako avion polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

“Avion s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno iskušenja, ali napravljen je bar prvi korak”, napisala je na Twitteru glasnogovornica opozicionog prvaka Kira Jarmiš.

Malo prije toga objavila je fotografiju Navalnog kojeg na nosilima unose u aviona, rekavši da je uz njega supruga.

Pritisak Evropske unije

Ruska bolnica u koju je opozicioni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje “stabilno”, nakon se isprva protivila tome.

Medicinski avion koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u aerodrom u Omsku. Njemački ljekari su pregledali Navalnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan predstavnik ruske opozicije Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Iz Kremlja su negirali optužbe da je prvobitno odbijanje transporta političke prirode, a glasnogovornik Vlade Dmitry Peskov je rekao da se radi o čisto medicinskoj odluci. Ipak, do promjene odluke je došlo nakon što se pojačao međunarodni pritisak na Rusiju.

U četvrtak su lideri Francuske i Njemačke rekle da su ove dvije države spremne Navalnom i njegovoj porodici ponuditi bilo kakvu pomoć u istrazi onoga šta se dogodilo.

U petak je glasnogovornica Evropske unije Nabila Massrali saopštila kako blok poziva ruske vlasti da mu dopuste liječenje u inozemstvu.

Pozlilo mu u avionu

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Avion je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Tamo je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne njege gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutno je u komi.

Njegovi saradnici tvrde da je bio žrtva “namjernog trovanja” te da mu je “nešto ubačeno u čaj”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti