Bil Gejts upozorava na “najsmrtonosnije životinje” na svijetu: “Komarci ne poštuju fizičku distancu, niti nose maske”

0

Zbog prevelike preopterećenosti zdravstvenih sistema u raznim zemljama tokom pandemije, čovječanstvu postaje sve teže da se bori protiv širenja malarije, izjavio je osnivač “Microsofta” Bil Gejts.

On je istakao da malarični komarci nisu “napravili predah” zbog situacije sa virusom korona.

“Komarci ne poštuju fizičku distancu, niti nose maske”, napisao je Gejts na svom blogu.

Prema riječima preduzetnika, u mnogim zemljama se vrhunac virusa korona vjerovatno preklapa sa kulminacijom malarije.

“Tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine, endemske bolesti poput malarije, tuberkuloze i HIV-a, bile su odgovorne za daleko više smrti nego ebola, jer je epidemija uništila lokalne zdravstvene sisteme. Predstavnike zdravstva brine da bi isto to moglo da se dogodi sa Kovidom-19”, navedeno je u njegovom članku.

On je objavio snimak na svom Youtube kanalu pod nazivom “Dok se Kovid-19 širi – ne zaboravite na najopasniju životinju na svijetu”.

Gejts je ukazao da je pandemija stvorila probleme u mnogim afričkim regionima u pogledu nabavki antimalarijskih mreža, neophodnih lijekova i brzih testova.

On je dodao da će ukoliko se situacija ne riješi, prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost izazvana malarijom u afričkim zemljama južno od Sahare dostići nivo iz 2000. godine, kada je preminulo 764 hiljada osoba.

“Ne postoji izbor između spasavanja života od Kovida-19 i od malarije. Svijet treba da dozvoli tim zemljama da rade i jedno i drugo”, istakao je on, prenosi “Sputnjik“.