23.07.2024.
HomeSvijetNakon Putinovog proglašenja mobilizacije samo u Kazahstan pobjeglo skoro 100 000 ...

Nakon Putinovog proglašenja mobilizacije samo u Kazahstan pobjeglo skoro 100 000 Rusa

Oko 98.000 Rusa otišlo je u Kazahstan nakon što je Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju, rekli su danas kazahstanski dužnosnici.

Čini se da su Kazahstan i Gruzija, zemlje koje su bile dio bivšeg Sovjetskog Saveza, najpopularnije destinacije za one koji iz Rusije žele otići autom, biciklom ili pješice.

Oni s vizama za Finsku ili Norvešku također su dolazili kopnenim putem jer su se avionske karte za inozemstvo brzo rasprodale unatoč visokim cijenama.

Rusko ministarstvo obrane je reklo da će biti mobilizirano samo oko 300.000 ljudi, i to onih koji su prethodno bili u borbi ili nekoj drugoj vojnoj službi. No iz raznih ruskih regija su se pojavila izvješća da su regruti okupljali muškarce i izvan tog opisa. Iz tog su se razloga mnogi državljani Rusije preplašili i pohrlili u zračne luke i na granične prijelaze, piše AP.

“Moramo se pobrinuti za njih i osigurati njihovu sigurnost”

Marat Ahmetzanov, ministar unutarnjih poslova Kazahstana, rekao je da vlasti neće vratiti kući one koji ne žele biti mobilizirani, osim ako se nalaze na međunarodnoj tjeralici zbog kaznenih prijava.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u njegovu zemlju “zbog njihove trenutne bezizlazne situacije”.

“Moramo se pobrinuti za njih i osigurati njihovu sigurnost. To je političko i humanitarno pitanje. Zadužio sam vladu da poduzme potrebne mjere”, rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan razgovarati s Rusijom o situaciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti