23.07.2024.
HomeNovostiMedij u Srbiji pojašnjava: Vučić zbog Rusije stavio sve na kocku, teško...

Medij u Srbiji pojašnjava: Vučić zbog Rusije stavio sve na kocku, teško će se izvući bez posljedica

Zbog njegovanja i jačanja odnosa s Rusijom, Srbija je svoje političke, ekonomske i finansijske odnose s EU, pa i vizni režim, stavila na kocku, a sagovornici “Nove” smatraju da će se iz ove situacije teško izvući bez posljedica.

Nakon nedavnog potpisivanja dokumenta s ruskom stranom usred New Yorka i upornim odbijanjem da Srbija uvede sankcije Rusiji, iz EU stižu upozorenja i o mogućoj suspenziji pregovora.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, Srbija ne prestaje da gura prst u oko Evropskoj uniji. Ne samo što je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, već sada na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku potpisuje i dokument s ruskom stranom, piše Nova.rs.

Oštre reakcije

Paraf na Plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova za 2023. i 2024. pred TV kamerama stavili su ministri vanjskih poslova Nikola Selaković i Sergej Lavrov, a nakon toga uslijedile su oštre reakcije iz EU.

A one su išle dotle da se prijeti čak i zamrzavanjem pregovaračkog procesa sa Srbijom.

Diplomata Srećko Đukić navodi za “Novu” da je Srbija kompletne odnose s EU i SAD-om stavila na kocku.

– To se odnosi na ekonomske i finansijske odnose i investicije. Sve to se akumulira niz godina. Svaki put se dodaje u tu čašu kap po kap. Jednog dana ta čaša može da prelije.

Moguće da dođe u pitanje i vizni režim. Ima ona naša poslovica – ‘koga je moliti, nije ga ljutiti’. A mi tu EU malo – malo ljutimo, ili stajemo na hlad – zaključuje Đukić.

Kaže da Srbija treba da poštuje odnos s EU, jer joj je tamo sve.ž

– Čak je i pitanje Kosova na Zapadu. Rusija se tu ne pita. Da je Rusiji stalo do Kosova, imenovala bi svog izaslanika za Kosovo, kao što su to učinile EU, Velika Britanija, SAD, Slovenija…

Rusija, kao naš veliki partner, nema izaslanika, a imala je kad su bili pregovori u Rambujeu i 90-tih godina kada je Čurkin bio izaslanik za BiH.

Veliki gestovi

Mi prema Rusiji pokazujemo velike gestove, pa i na našu veliku štetu, a njihovu minimalnu korist – navodi Đukić.

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa za EU kaže za “Novu” da je potpisivanje dokumenta s Rusijom šokantno i skandalozno.

Navodi da će da uslijedi “krizni menadžment” iz Predsjedništva, ali da će se Srbija teško izvući bez posljedica. Ipak, vjeruje da će odluka o tome biti donesena u decembru.

– U ovom trenutku svi čekaju formiranje nove vlade, kakav će biti njen sastav i programsko opredjeljenje u smislu uvođenja sankcija Rusiji.

Vjerujem da će EU čekati sa velikim odlukama do samita u decembru, kada će se odrediti dalja budućnost evropskih integracija.

Mnogo se poteza vuče istovremeno, a državno rukovodstvo Srbije igra na inertnost EU.

Međutim, potpisivanje dogovora s Rusijom na marginama GS UN je guranje prsta u oko Zapadu, koji neće biti lako zaboravljen, niti oprošten – smatra Mijačić.

“Srbija prozor Rusiji u Evropu”

Diplomata Srećko Đukić kaže da bi bez Srbije Rusija bila potpuno izbačena iz Evrope.

– Njihove firme mogu da posluju samo u Srbiji. U drugim zemljama Rusi su ostali bez vlasništva u svojim kompanijama koje se bave energentima, bilo nacionalizacijom ili otkupom. Rusija od Srbije ima prozor u Evropu.

Prije 320 godina Petar Veliki je prorezao okno u Evropu. To je bilo na sjeveru ka Holandiji, Engleskoj i Nemačkoj, a sada je taj prorez zatvoren i ostao je samo ovaj u Srbiji. To za njih ima strateški značaj – dodaje Đukić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti