19.05.2024.
HomeNovostiNajviše lažnih diploma u "BH pošti" i Službi za zajedničke poslove FBiH

Najviše lažnih diploma u “BH pošti” i Službi za zajedničke poslove FBiH

Dosadašnjom provjerom zaposlenih u federalnim institucijama, javnim preduzećima, upravi i javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Federacija BiH otkrivena je 81 lažna diploma, saznaju “Nezavisne”.

Tako je utvrđeno da 20 diploma nije valjano u “BH pošti” d.o.o. Sarajevo, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, deset u “Lutriji BiH”, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, pet u Federalnom zavodu PIO/MIO, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, po tri u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, “Elektroprivredi BiH”, “Elektroprivredi HZHB” d.d. Mostar, u “BH Telecomu” d.d. Sarajevo, dvije u Poreznoj upravi FBiH, te po jedna u Finansijsko-informatičkoj agenciji, KPZ poluotvorenog tipa u Sarajevu, KPZ poluotvorenog tipa u Orašju i KPZ zatvorenog tipa u Zenici.

“Spomenute institucije i subjekti dostavili su uglavnom Ministarstvu samo broj utvrđenih lažnih diploma, ali ne i druge relevantne podatke, pa tako ne raspolažemo podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome”, rečeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.

Kako su podsjetili, Vlada FBiH je zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije.

“Ovaj zaključak će biti dostavljen svima, te će svi mjerodavni po istom i postupiti, i u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza”, rekli su ovom ministarstvu.

Kako su nam objasnili, proces provjere još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sam proces, a za što nisu bila planirana sredstva u budžetu.

“Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Banjaluci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteta u Republici Srbiji”, navode oni.

Ističu da trenutno nedostaje 14 izvještaja, te da je u vezi s ovim jasan zaključak Vlade, prema kojem su institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove, te privredna društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim budžetima.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže za “Nezavisne” da parlamentarci još nemaju tu informaciju iz Vlade, te da je i iz Parlamenta otišlo nekoliko inicijativa i upita poslanika upućenih izvršnoj vlasti i Ministarstvu da se izvrši provjera.

“Mi sad očekujemo da Ministarstvo izvijesti Parlament o tome, a što se tiče dalje procedure, mislim da bi svako iz svoje nadležnosti trebalo da pristupi svojim obavezama. Znači, treba inspekcija da izvrši svoj dio posla i treba vidjeti da li ima elemenata za krivično gonjenje. Ovo što se dešava u oblasti obrazovanja, posebno s lažnim diplomama, vrh je ledenog brijega i mislim da to treba na zakonit način sankcionisati i spriječiti”, kazao je Osmanović.

Njegov kolega iz DF-a Samer Rešidat ističe za “Nezavisne” da parlamentarci izvještaj od Vlade nisu dobili, te da sve treba ispitati.

“Svakog dana u medijima čitamo o akcijama FUP-a i SIPA kako raskrinkavaju nosioce lažnih diploma koji su na funkcijama”, kazao je Rešidat.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti