19.04.2024.
HomeNovostiNajmoćniji pasoši na svijetu...Koje mjesto je zauzela BIH?

Najmoćniji pasoši na svijetu…Koje mjesto je zauzela BIH?

Bosna i Hercegovina zauzela je 52. mjesto na listi zemalja s najmoćnijim pasošem te nazadovala za tri pozicije u odnosu na prošlu godinu uprkos tome što je svrstana među top deset zemalja u svijetu sa najrazvijenijim pasošem u protekloj deceniji. Passport Index navodi kako građani BiH sada mogu putovati bez vize u 117 zemalja svijeta.

Na prvom mjestu je i dalje Japan čiji državljani mogu putovati bez viza u 191 zemlju, dok je na drugom mjestu Singapur koji je nazadovao za jednu poziciju.

Treće mjesto dijele Južna koreja i Njemačka, četvrto Italija i Finska, peto Španija i Luksemburg, šesto Švedska i Francuska, dok je na sedmom Švicarska.

Slovenija je na 11. mjestu, a kada su u pitanju ostale zemlje regije, Hrvatska je u najboljoj poziciji jer se nalazi na 20. mjestu, iako je u odnosu na prošlu godinu nazadovala za dvije pozicije. Bolje su plasirani i Srbija (39.), Crna Gora (46.) i Makedonija (47.). Albanija je dva mjesta iza nas, dok je Kosovo na 99. mjestu.

Na posljednjem 107. mjestu nalazi se Afganistan čiji državljani bez vize mogu putovati u samo 26 zemalja svijeta.

Podsjetimo, BiH je izabrana u top 10 zemalja svijeta čiji su pasoši doživjeli najveći razvoj u protekloj deceniji jer je oslobodila svoje građane viznog režima za 64 zemlje.

 

 

klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti