21.06.2024.
HomeNovostiNajcrnji vikend od početka pandemije u TK

Najcrnji vikend od početka pandemije u TK

Iza stanovnika Tuzlanskog kantona, ali i ljekarskog osoblja UKC-a je najcrnji vikend od početka pandemije. Preminulo je 15 osoba. Uslijed posljedica zaraze koronavirusom i izuzetno teške kliničke slike u Repiratoronom centru je samo jučer preminulo sedam pacijenata, dok su još četiri u kovid bolnicama izgubila životnu bitku, što je ukupno 11 smrtnih slučajeva samo u jednom danu.

Najmlađa osoba koja je izgubila životnu bitku je 1970., a najstarija 1938. godište. U Respiratorni centar pristizali su pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, koju uzrokuje koronavirus, za koje, bez obzira na nadljudske napore ljekara, nije bilo spasa.

“Sve su to nečije majke, očevi, nečija sestra, brat. Odlazi ljudski život i nije se lako s tim nositi”, kaže prof. dr. Jasmina Smajić, v.d. načelnika Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.

I bolničke ambulante za vikend su bile pune. Dvije kovid bolnice prepunjene. Prošireni su kapaciteti i formirana treća kovid bolnica. Zabrinjavajući je podatak da je sve veći broj pacijenata mlađe i srednje životne dobi. Lakših kliničkih slika gotovo i nema.

“Nismo imali nikad veći broj hospitaliziranih od početka pandemije. Jutrošnji izvještaj – 244 hospitalizirana kovid pacijenta u tri kovid bolnice, Respiracijskom centru i još dva odjeljenja na Ginekologiji i Pedijatriji”, navodi prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC Tuzla.

Zdravstveni radnici, iako na izmaku snaga, ne odustaju od borbe za ljudske živote.

“Vjerujte da me je strah ukoliko ovo potraje, a ukoliko se ne regrutuju nove snage i ne educira novi kadar. Bojim se na što će sve ovo izaći”, upozorava dr. Smajić.

Trenutno je na području Tuzlanskog kantona 1.930 osoba zaraženo koronavirusom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti