Na UKC Tuzla obustavljena verifikacija Fikretovih ventilatora iz malinjaka

0

Verifikacija respiratora “Srebrene maline” koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite, a koja je trebala biti obavljena danas u UKC Tuzla,  obustavljena je, potvrđeno je Federalnoj TV.

Verifikacioni laboratorij “Verlab” obaviješten je da se verifikacija respiratora obustavlja budući da su, iz Federalne uprave civilne zaštite, pročitali u medijima da “Verlab“ nije akreditiran.

Stoga je laboratorij “Verlab” Institutu za akreditiranje BiH uputio zahtjev u kojem traži da direktor Instituta Željko Medak i Institut objave izvinjenje u sredstvima informisanja zbog, istupa direktora čija je posljedica obustavljanje zakonske verifikacije respiratora.

“Verlab posjeduje sva odobrenja, odnosno Rješenje o imenovanju za obavljanje usluga zakonske verifikacije (11 mjerila, od čega je jedno i respirator) izdano od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH”, istakao je za Federalnu TV prof. dr. Almir Badnjević, direktor laboratorija “Verlab” Sarajevo.

Podsjećamo, 18 respiratora koji su uskladišteni u UKC Tuzla, od prošle sedmice čekaju verifikaciju i puštanje u rad, nakon što su dopremljeni u ovu zdravstvenu ustanovu.

federalna.ba/Dino Durmić