Bugarska blokirala pregovore Sjeverne Makedonije i EU

0

Bugarska je blokirala početak pristupnih pregovora između Sjeverne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dvije susjedne zemlje imaju.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila je, nakon video konferencije ministara spoljnih poslova EU održane u utorak 17. novembra, da Bugarska u ovoj fazi „ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Sjevernom Makedonijom“, kao ni održavanje prve međuvladine konferencije, prenosi servis RSE u Sjevernoj Makedoniji.

Kako se navodi, Zaharieva je rekla da predloženi nacrt nije odražavao bugarske zahtjeve i da nije mogao biti podržan u svom sadašnjem obliku.

„Stav Bugarske zasnovan je na okvirnom stavu parlamenta. Više od godinu dana to je poznato javnosti, uključujući i makedonske kolege“, dodala je Zaharieva.

Roth: Nema pomaka dok se ne postigne saglasnost

Na ministarskom sastanku koji je održan u utorak 17. novembra, trebalo je da se usvoji pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, kako bi proces pregovora o članstvu otpočeo u decembru.

Njemački državni sekretar za Evropu, Michael Roth je potvrdio da je Bugarska nastavila da blokira usvajanje pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, te da se stvari ne mogu pomaći dok se ne postigne saglasnost svih država članica Evropske unije .

On je potvrdio da su protekle nedelje obilježne intenzivnim angažovanjem evropskih i njemačkih zvaničnika kako bi se približili stavovi bugarske i makedonske strane, te kako bi se omogućilo otvaranje pregovora o članstvu između Brisela i Skoplja do decembra.

Prema riječima njemačkog državnog sekretara u ove pregovore su bili uključeni i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i evropski komesar za proširenje Oliver Vrahelyi.

“Zapadnom Balkanu treba poslati jasna signal, da smo mi (Evropljani) na njihovoj strani i da možemo da održimo naša obećanja kada zemlje ispune uslove”, poručio je Roth.

Države članice Evropske unije su u martu jednoglasno odobrile otvaranje pristupnih pregovora Brisela i Skoplja. Međutim, Bugarska blokira usvajanje pregovaračkog okvira, insistirajući na adekvatnom sprovođenju dogovora o dobrosusedstvu i zahteva stavljanje ove teme među prioritetna poglavlja u pregovorima, zajedno sa vladavinom prava.

Između Bugarske i Severne Makedonije već dugo traje rasprava oko naziva makedonskog jezika, a između ostalog Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin “makedonski jezik”.

Bugarska je u septembru poslala zemljama članicama memorandum u kojem se traži da bilateralni dogovor Skoplja i Sofije i dobri međususjedski odnosi budu deo Pregovaračkog okvira o učlanjenu Republike Severne Makedonije u EU, te da budu dio Poglavlja 35.

U ovom dokumentu, u čiji je sadržaj RSE imao uvid, na šest strana se objašnjavaju i bugarske teze o poreklu makedonske nacije i jezika. Tamo se navodi da su Makedonci „projekat ranijeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita“, da je makedonski jezik „norma bugarskog i da nije postojao do 2. avgusta 1944. godine“.