NA UDARU SANKCIJA MOGLE BI SE NAĆI I PUTINOVE KĆERKE: Ne zna se kolika je njihova imovina

0

Evropska unija raspravlja o uvođenju sankcija kćerkama ruskog predsjednika Vladimira Putina, navode izvori za Bloomberg. Predloženi popis sankcioniranih osoba tek trebaju odobriti evropske vlade pa je još uvijek podložan promjenama, a na popisu su političari, tajkuni i članovi njihovih porodica.

Sankcioniranje Putinovih kćerki Katerine i Marie uveliko je simbolički potez jer je nejasno koliku imovinu one imaju izvan Rusije. Riječ je o potezu kojim se želi privuči pažnja ruskog predsjednika, piše Bloomberg.

Malo toga se zna o Putinovim kćerkama – imaju različita djevojačka prezimena, a Kremlj nikada nije potvrdio imena njegovih kćerki niti objavio njihove fotografije kao odraslih osoba.

Putin je 2015. godine iznio nekoliko podataka o njima, navodeći da su obje diplomirale na ruskim univerzitetima i govore više jezika.

Marija Voroncova, starija kćerka, suvlasnica je kompanije Nomenko, koja je uključena u većinski privatni investicijski projekt u zdravstvu, tvrde ljudi upoznati s tim. Katerina Tikhonova vodi institut za umjetnu inteligenciju na Moskovskom državnom univerzitetu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat s prijedlogom o sankcioniranju Putinovih kćerki te da će pričekati dok to ne bude službeno objavljeno, navodi N1.

EU također planira uvesti sankcije i drugim subjektima, uključujući desetke subjekata u sektoru odbrane i četiri banke koje su bile odsječene od globalnog platnog sistema SWIFT, ali još nisu u potpunosti sankcionirane, uključujući VTB Bank PJSC. Također se predlaže zabrana uvoza ruskog uglja, piše Bloomberg.

Novi paket sankcija trebaju odobriti sve države članice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here