Istraga protiv Azatbeka Omurbekova krvnika iz ukrajinskog grada Buče: Ovog etničkog Uzbekistanca blagoslovio je pravoslavni pop prije počinjenih zločina

0

Ruski zapovjednik koga nazivaju “krvnikom Buče” optužen je da je počinio ratni zločin za vrijeme ruske agresije na Ukrajinu. Radi se o ratnom veteranu potpukovniku Azatbek Omurbekovom, zapovjedniku 64. motorizovane brigade.

Ova brigada direktno je bila zadužena za okupaciju Ukrajinskog grada Buče u opsadi šireg područja predgrađa Kijeva koja je trajala sve do povlačenja ruskih snaga prošle sedmice.

Izvještaji govore kako su ruski vojnici ubijali u grupama sve muškarce ispod 50 godina starosti te ih tjerali da pokopaju svoje prijatelje.

Cijeli grad Buča, trenutno je mjesto zločina a istrage se provode. Kremlj je negirao odgovornost za zločine i optužio Ukrajince da su ih sami počinili nad civilnim stanovništvom ovoga grada.

Omurbekov ima oko 40 godina i u 2014. godini odlikovan je Medaljom za izvanredne zasluge od strane zamjenika ruskog ministra odbrane. Optužen je za organiziranje silovanja, pljački i ubistava stotina ukrajinskih civila.

Odredbama međunarodnog prava, vojni zapovjednik odgovoran je po vojnoj dužnosti za sve zločine počinjene od strane trupa pod njegovom komandom.

Ukoliko tim istražitelja Međunarodnog krivičnog suda pronađe dokaze o krivici Omurbekova, izdat će se nalog za njegovo hapšenje.

Potpukovnika Omurbekova blagoslovio je pravoslavni svećenik u novembru prošle godine prije njegovog upućivanja na ukrajinski front. U govoru nakon službe koju je predvodio biskup ruske regije Habarovska, rekao je kako historija pokazuje da većinu svojih bitaka Rusi vode dušom te da oružje nije najvažnije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here