Na spavanje idite uvijek u isto vrijeme..Evo zašto je to važno!

0

ZNAMO koliko je kvalitetan san važan za zdravlje, a novo istraživanje je pokazalo da je veoma bitno da se na počinak ide u isto vreme. Osobe starije od 45 godina, koje se toga ne pridržavaju, imaju veći rizik od pojave srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja objavljeni u Jorunal of the American college of cardiology otkrili su da uz fizičku aktivnosti i zdravu ishranu, odlazak na počinak u isto vrijeme sprječava pojavu raznih oboljenja. U istraživanju je učestovalo gotovo 2.000 muškaraca i žena između 45 i 84 godine. Naučnici su ih nadgledali pola decenije tako što su na ruci imali uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja. Za to vreme njih 111 je dobilo srčani udar i preminulo od različitih srčanih oboljenja. Riječ je o osobama koje nisu išle na spavanje u isto vreme.

– Nadamo se da će ovo istraživanje podići svijest o tome koliko je važno spavati dobro i kvalitetno zbog zdravlja – kaže dr Tijani Huang. – Prethodna istraživanja su pokazala da loš ritam spavanja utiče na nivo šećera u krvi, povećava holesterol i usporava metabolizam