19.05.2024.
HomeNovostiEkspert upozorava: Austrija može postati Italija

Ekspert upozorava: Austrija može postati Italija

Austrijski ekspert Štefan Turner, profesor nauke o kompleksnim sistemima na Medicinskom univerziteti u Beču, upozorava na opasnost preranog ukidanja mjera za smanjenje širenja korona virusa u Austriji, jer bi to moglo voditi ka tome da se krene kursom Italije po broju mrtvih.

Turner je, agenciji APA, kazao da blagi pad krive rasta inficiranih ne smije dovesti do preoptimističkog raspoloženja i ukazao da se ne smiju prerano ukinuti preduzete mjere.

“Ako kriva smrtnih slučaja u Austriji narednih nedjelja bude stalno rasta onda će se naći na nivou mrtvih u Italiji”, kazao je on.

“Lijepo je kada mjere djeluju, ali ako se svaka četiri dana udvostruči broj infekcija onda je to isto strašno kao kada bi to bilo svaka dva dana, kao što je bio slučaj”, istakao je Turner.

Prema njegovim riječima, važno je fokus staviti i na broj pacijenata na intenzivnoj njezi i mrtvima, umjesto na dokazane infekcije, jer se samo tada vidi koliko kreveta je popunjeno i koliko bolesnih stvarno umire od virusa.

Turner je istakao da je kod umrlih vrijeme udvostručenja broja trenutno na svaka tri dana, a kod broja na intenzivnoj njezi na dva dana i šest sati.

“To nisu naznake da ide na bolje”, poručio je on.

Ukazao je da se, ako pogleda kako je počelo u Italiji kada je riječ o mrtvima, Austrija nalazi na identičnoj krivi.

Turner je naveo dva scenarija koja su moguća iz aktuelne situacije.

U najboljem slučaju će početkom aprila doći do pika inficiranih, broja sa kojim će zdravstveni sistem moći da se snađe, a potom, od 14. aprila je moguće “na planirani način ljude vraćati na posao”, a da ne dođe do novog ekspotencijalnog rasta.

Kada je riječ o lošem scenariju, Turner polazi od blagog poboljšanja po pitanju rasta infekcija, sa aktuelnih četiri dana udvostručenja na šest.

“Ako pretpostavimo da će ostati tako do četvrte nedjelje aprila, onda bi imali scenario sa stotine hiljade inficiranih i oboljelih. To ne bi više izdržao naš zdravstveni sistem”, upozorio je on.

Koji scenario će nastupiti, kaže da je nemoguće prognozirati.

“Prognoze su moguće maksimalno na nedjelju, odnosno pet dana”, istakao je Turner.

Takođe je ocijenio da Austrija nije dobro pripremljena za prihvat intenzivnih pacijenata, te lično procijenjuje da će do 1. aprila biti potrebno između 300 i 400 intenzivnih kreveta za korona-pacijente.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti