14.07.2024.
HomeNovostiNa Kosovu najveća vojna vježba NATO-a i SAD na Balkanu

Na Kosovu najveća vojna vježba NATO-a i SAD na Balkanu

Na Kosovu se od nedjelje 21. maja do 2. juna održava najveća međunarodna vojna vježba u regionu Balkana Defender Europe 2023, na lokacijama Babaj, Boka i Đakovica.

Vježba američke vojske i NATO snaga je otvorena ceremonijom na trgu Skenderbeg u Prištini, 21. maja.

Premijer Albin Kurti rekao je da je ovo najveća vojna obuka koja je ikad organizovana na Kosovu.

“Više od 1.300 vojnika KSB-a obavljaće zadatke vojne obuke, zajedno sa 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Kurti.

Ministar odbrane Armend Mehaj naveo je da će Kosovo biti četvrta po redu zemlja po broju vojnika koji će učestvovati u ovoj vježbi.

“Ova međunarodna vježba simbol je naše kolektivne odlučnosti da održimo mir i stabilnost u svijetu, koja se neprestano dovodi u pitanje. To je podsjetnik da naša snaga nije samo u snazi našeg oružja, već i u vezama koje stvaramo, u savezima koje gradimo i u zajedničkim vrijednostima koje gajimo”, rekla je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Američki ambasador u Prištini Jeffrey M. Hovenier je rekao kako je, dok se ruska agresija na Ukrajinu nastavlja, posebno važno istaći vježbu poput Defender Europe 2023.

“Jedan od ciljeva ove vježbe je pokazati sposobnost američkih vojnih snaga da brzo rasporede borbeno spremne trupe i opremu kako bi uvjerili saveznike, odvratili one koji bi mogli ugroziti mir u Evropi i zaštitili ovaj kontinent od agresije”, rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, vježbe imaju i svrhu “da pokažu posvećenost naših evropskih saveznika i partnera poboljšanju obima, kapaciteta i interoperabilnosti svojih vojski”. On je rekao da će u vježbi Defender Europe učestvovati 9.000 američkih vojnika.

Na statičnoj prezentaciji koja je organizovana na otvaranju vježbe građani Kosova su u nedjelju mogli izbliza da vide neke od jedinica, opreme i vozila Kosovskih snaga bezbjednosti.

Vježbe kodnog naziva Defender Europe godišnje su multinacionalne vježbe koje predvode SAD, a Albanija je bila domaćin ovih vojnih vježbi 2021. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti