Mušmula se već vijekovima koristi za probavne tegobe, jer uspešno suzbija crijevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost. Ona je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.
Pektin ili voćni žele koji sadrži ovo voće pomaže i u snižavanju holesterola.
Mušmule obiluju gvožđem, koje je ključan dio proteina hemoglobina koji daje krvi tamnocrvenu boju i prenosi kiseonik do ćelija. To praktično znači da mušmula može da spriječi i izliječi anemiju nastalu usled nedostatka ovog minerala.
Čak i zeleni plodovi mušmule mogu da budu ljekoviti, jer se od njih priprema čaj koji uspješno liječi dijareju. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju otvorenih ranica (afti) u ustima.
PROTIV AFTI
Čaj se priprema od supene kašike usitnjenih zelenih mušmula i dva decilitra vode. Isitnjeni plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procijede. Tokom dana piju se dve šolje, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.
novosti.rs