15.04.2024.
HomeLifestyleMuškatni oraščić popravlja raspoloženje i umiruje organizam

Muškatni oraščić popravlja raspoloženje i umiruje organizam

Znanstvenici su otkrili kako ovaj popularan začin može pomoći u prevenciji depresije i tjeskobe jer u sebi sadrži neke sastojke koji djeluju poticajno na dobro raspoloženje. Muškatni oraščić, kažu, pomaže našem organizmu da se lakše nosi sa stresnim situacijama, pa biste ga svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu, ako već niste, ali u umjerenim količinama.

Također, otkrili su da djeluje kao prirodni antioksidans, a spomenuli su i da se u narodnoj medicini koristi od davnina. Recimo, u kineskoj medicini muškatni oraščić je kategoriziran kao biljka koja stabilizira i povezuje.

– Mnoge biljke koriste se u tradicionalnoj medicini za liječenje depresije i s njom povezanih poremećaja. Također, zabilježen je porast broja pacijenata koji se okreću alternativnim i besplatnim medicinskim sustavima za postizanje simptomatskog olakšanja – objasnili su indijski znanstvenici Ghulam Moinuddin, Kshama Devi i Deepak Kumar Khajuriau u svojem istraživanju objavljenom na stranicama US National Library of Medicine.

– Muškatni oraščić (Myristica fragrans) koristi se na razne načine i u razne svrhe. Još od 16. stoljeća muškatni oraščić poznat je po svojim psihoaktivnim svojstvima. U medicini je poznat po protuupalnim, antitrombotičkim, antireumatičnim, karminativnim i stimulativnim svojstvima – dodali su.

Ovaj tim znanstvenika napravio je eksperiment na štakorima kojim su željeli doći do zaključaka kako muškatni oraščić, preciznije, njegov ekstrakt, može pomoći u ublažavanju depresije kod ljudi.

– Svrha ovog eksperimenta bila je testiranje antidepresivnog učinka na štakore. Podaci dobiveni u našoj pretkliničkoj studiji omogućuju nam da predložimo ovu biljku kao izvrsnog kandidata za izolaciju novih tvari s potencijalnim antidepresivnim djelovanjem – otkrili su.

– Većina lijekova koji se trenutno koriste u liječenju depresije imaju štetne učinke koji utječu na kvalitetu života pacijenata. To dovodi do nepridržavanja u uzimanju lijekova od pacijenata, što dodatno komplicira problem. U Ayurvedi koriste lijekove biljnog podrijetla u liječenju psihijatrijskih poremećaja i za njih se tvrdi da imaju manje nuspojave od konvencionalnih alopatskih lijekova – dodali su.

S ovim začinom ne treba pretjerivati!
Velika količina muškatnog oraščića može izazvati halucinacije, upozoravaju liječnici, pa pazite koliko ga jedete. U starim medicinskim zapisima iz 1576. godine spominje se Engleskinja koja je postala ‘pijana’ i pala u delirij nakon što je pojela deset muškatnih oraščića.

– Prevelike količine ovog začina mogle bi izazvati neugodne halucinacije zbog kemijskog spoja miristicin koji pripada obitelji spojeva sa psihoaktivnim potencijalom. S muškatnim oraščićem svakako ne biste trebali pretjerivati – rekao je dr. Edward Boyer, profesor Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts u SAD-u i dodao da dvije žlice mogu izazvati nešto nalik izvantjelesnom iskustvu.

 

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti