20.05.2024.
HomeNovostiPrekrečen mural Draže Mihailovića u Beogradu

Prekrečen mural Draže Mihailovića u Beogradu

Aktivisti udruženja “Antifašistički front 23. Oktobar” uništili su u noći između 12. i 13. maja mural sa likom Dragoljuba Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata koga su posleratne vlasti osudile za kolaboraciju sa nacističkim okupatorom.

Mural je bio oslikan u beogradskoj opštini Vračar tik do onog sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića koji je prekrečen 9. maja.

Aktivisti su na portretu Dragoljuba Mihailovića nacrtali crvenu petokraku i ispisali poruku na ćirilici “Zločinac i izdajnik”.

Ovo inače nije prvi put da su aktivisti pokušali da unište ovaj mural.

Dragoljub Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Nemačkom tokom rata, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu je 2015. godine poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima.

Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

Ratko Mladić, čiji lik je do nedavno bio oslikan odmah pored, je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti