24.06.2024.
HomeNovostiMračni Dodik iz mraka Mrakovice: "Dobra vijest je da smo se zadužili,...

Mračni Dodik iz mraka Mrakovice: “Dobra vijest je da smo se zadužili, dug će vraćati možda neko drugi”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su danas prodate obveznice Republike Srpske na međunarodnom tržištu u iznosu od 300 miliona evra i po kamati većoj od četiri odsto.

Dodik je nakon stranačkog sastanka na Mrakovici rekao novinarima da Republika Srpska sada odlučuje da li da prekine prodaju obveznica ili da nastavi i sutra kako bi obezbijedila još 50 miliona evra, s obzirom na to da je odluka donesena da ukupna emisija iznosi 350 miliona evra.

On je zaduženje nazvao „dobrom viješću“ za sve građane Srpske.

„Nema zemlje na svijetu koja ne trguje na međunarodnom finansijskom tržištu. To je znak političke i ekonomske stabilnosti. Da Republika Srpska ne vraća svoje dugove, ne bi dobila ni feninga. Republika Srpska vraća dugove i to će nastaviti. Obezbjeđujemo pare kojima pokrivamo dospjele anuitete i pokušavamo da vlastitim izvorima otplatimo nešto više i to je naša politika. Kalikulisali smo oko kamatne stope od četiri odsto, nešto će biti veća, neće biti pet odsto, nešto manje od toga. Za nas je zadovoljavajuće, pet godina ćemo vraćati kamate, a onda kada dođe dospijeće duga u cjelini, onda ćemo mi ili neka druga vlast, a mi računamo da ćemo mi, biti odgovorni da obezbjedimo taj novac“, rekao je Dodik.

On je opravdanje za zaduženje našao i u tome što se nedavno Crna Gora zadužila za 750 miliona evra.

I drugi lideri političkih stranaka iz RS su branili zaduženje Srpske, a zanimljivo je da je najglasniji bio Dragan Čavić koji je ranije kao opozicionar oštro kritikovao svako zaduženje Srpske i isticao da je to pokazatelj nesposobnosti vlasti.

Podsjećamo, CAPITAL je danas objavio da je počela pretprodaja obveznica. Investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cijena obveznica koje Republika Srpska namjerava da proda u iznosu od 350 miliona evra.

Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale.

Poslijepodne je Bloomberg objavio da je aukcija obveznica RS zakazana za utorak, 27. april 2021. godine.

Domaći investitori, prije svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće, onemogućeni su da kupe obveznice Republike Srpske jer ih je Vlada Republike Srpske ignorisala i odbija im dati neophodne informacije o emisiji vrijednoj 350 miliona evra.

Pored toga, zaposleni u Vladi natjerani su da potpišu izjave o tajnosti kojima se obavezuju da neće otkriti detalje najnovijeg zaduženja, saznaje portal CAPITAL.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti