Koje odredište će građani BiH odabrati ovog ljeta za odmor

0
 Iako ovogodišnja ljetna sezona još nije zvanično počela, zaposleni u turističkim agencijama u BiH ističu da već vlada veliko interesovanje građana za ljetovanje na Hrvatskom primorju, a među lokacijama na Jadranskom moru prednjači Makarska rivijera.

Bojana Vuković, rukovodilac Poslovnice Turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, kazala je da je Makarska što se tiče njihove agencije top destinacija ove godine.

“Najveće interesovanje vlada upravo za Makarsku rivijeru jer veliki dio naših klijenata prošle godine nije ljetovao u Hrvatskoj zbog virusa korona i mjera koje su bile na snazi, tako da su ove godine jedva dočekali da se situacija stabilizuje”, pojašnjava Vukovićeva za “Nezavisne”. Dodaje da cijena najjeftinijih trodnevnih aranžmana za Makarsku iznosi 99 KM, dok najskuplji aranžman agencije košta 229 KM.

Kako kaže, u ponudi imaju i ljetovanje u jedinom bh. morskom gradu – Neumu, ali ističe da je manje interesovanje nego prošle godine.

Da ove godine, uprkos pandemiji koja još traje, vlada velika zainteresovanost za ljetovanje, a posebno na Hrvatskom primorju, smatra i Vanja Savić iz Turističke agencije “Unis tours” iz Banjaluke.

“Ove godine je mnogo lakše ući u Hrvatsku, iako mora da se ima određen dokaz da turisti nemaju koronu ili da su je prebolovali, ali ne mora da se plaća PCR test, već se može ući i sa brzim antigenskim testom”, kazala je Savićeva za “Nezavisne novine”.

Dodaje da je za ulazak u Hrvatsku moguće i da se predoči potvrda o vakcinaciji, odnosno mora proći minimum od 14 dana od revakcinacije.

“Turisti mogu da pređu granicu ako imaju potvrdu o prebolovanoj koroni, tako da su uslovi za ulazak dosta fleksibilniji”, ističe Savićeva.

Dodaje da su samim tim i građani dosta opušteniji kada je u pitanju izbor odmora.

“Što se tiče destinacija, veliki dio turista nam traži putovanja u Makarsku, ali i na ostrva Hvar ili Brač”, dodaje Savićeva.

Da se građani sve više odlučuju za ljetovanje u Hrvatskoj kažu i u Turističkoj agenciji “City travel tours” iz Sarajeva, koji ističu da je destinacija koja je najtraženija Makarska, ali i Baška Voda.

Da je primjetno da su se bh. turisti uželjeli Makarske rivijere i da ih već ima u velikom broju kaže i Tonći Lalić, voditelj manifestacija i marketinga u Turističkoj organizaciji grada Makarske.

“Državljani BiH jedni su od najbrojnijih gostiju kod nas godinama unazad. Prema informacijama koje imamo, i ove godine nas očekuje isto, tako da će gosti iz BiH ponovo biti na našim plažama, što nas dodatno raduje”, kazao je Lalić za “Nezavisne novine”.

Ističe da već sada imaju dosta gostiju. Kako kaže, na današnji dan imaju 2.600 gostiju, a prošle godine u isto vrijeme bilo ih 600.

“Hoteli su trenutno svi otvoreni, iako jun nije na nivou iz 2019. godine, ali je puno bolje nego prošle godine. Ohrabruje nas podatak da su jul i avgust već popunjeni, ne samo u hotelima, nego i privatni smještaj”, kazao je Lalić.

Kako kaže, cijene su ostale iste, a ponegdje su čak i niže nego ranijih godina.

“Dobar dio privatnih smještaja je snizio cijene nastojeći na takav način privući što više gostiju”, ističe Lalić.

Prosječna sezona

Dok se u Hrvatskoj raduju svakom bh. gostu, iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona ističu da se nadaju prosječnoj ljetnoj sezoni te da ona ove godine kasni.

“Do sada su nam dolazili turisti iz susjednih zemalja zbog mjera koje su bile na snazi, ali sad imamo najavu da ćemo imati turiste i iz Evrope, tako da nas očekuje prosječna sezona”, kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here