Miro Lazović prizemio Dodika: “Vrijeme je za Republiku Bosnu i Hercegovinu”

0

Član Predsjedništva SPD-a Miro Lazović reagovao je na svojoj Facebook stranici na izjavu Milorada Dodika, koji je agenciji Srna rekao da je BiH neuspješan međunarodni eksperiment; Lazović je poručio Dodiku da BiH nije stvorena u Dejtonu, te da se brisanje imena Republike BiH i njena podjela na dva entiteta pokazalo kao neuspješan međunarodni eksperiment.

“Višestoljetna država BiH nije stvorena u Dejtonu da bi Milorad Dodik mogao reći kako se pokazalo da je BiH ‘neuspješan međunarodni eksperiment’. Upravo je suprotno. Pokazalo se da je brisanje imena Republike BiH i njena podjela na dva entiteta , na RS i FBiH, neuspješan međunarodni eksperiment”, napisao je Lazović i dodao:

“Vrijeme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku. Vraćanje naziva Republike i regionalna organizacija BiH je put za stabilnu i demokratsku BiH državu punih ljudskih prava i sloboda, ravnopravnih naroda i svih njenih građana.” Podsjećamo, Milorad Dodik je rekao da je danas pozicija RS-a oskrnavljena u odnosu na položaj koji je dobila “izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH”.

“Samo naivni vjeruju da BiH sa intervencionizmom OHR može preživjeti. Danas je jedino jasno da ta ista međunarodna zajednica pokušava da odvoji rješavanje problema na Zapadnom Balkanu, što je siguran znak novih problema. Stvar treba gledati uzročno posljedično, a ne ignorišući probleme. BiH je neuspješan međunarodni eksperiment, zato su u zabludi oni koji vjeruju da su BiH pospremili, a onda tu svoju zabludu nameću i drugima”, ukazao je Dodik.