Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv ministra Harisa Vranića, a i Forto mu je na “nišanu”

0

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića zbog najave da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele vakcinisati i koji, kao navode – pružaju otpor, najavljujući zabranu ulaska u uslužne i javne objekte tim građanima, što je javno podržano od strane premijera Vlade KS Edina Forte, a koji su prijavljeni zbog kršenja člana 383. Krivičnog zakona FBiH – Zloupotreba položaja, u vezi sa članom 28. KZ FBIH – Pokušaj, sve u vezi sa članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH.

– Najava diskriminacije građana od strane ministra Vranića i premijera Forte za ishod bi imala nezakonito različito postupanje prema građanima davajući prednost vakcinisanim građanima, a ograničavajući u pravima građane koja nisu vakcinisani, iako vakcinacija nije pravno obavezujuća bilo kakvim propisima, čime se diskriminacijom krši pravo na slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo čije je kršenje zabranjeno i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH.

Ministar Vranić i premijer Forto i drugi članovi Vlade KS, uključujući i ostale nivoe vlasti, odgovorni su za katastrofalnu organizaciju vakcinacije protiv koronavirusa, te je njihova prijetnja građanima još jedan pokazatelj da se Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina – mora osloboditi od represivne političke bande – upozorio je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here