27.05.2024.
HomeNovostiMinistarstvo vanjskih poslova Njemačke: Dodikova politika unazađuje BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Dodikova politika unazađuje BiH

“Centralni stabilizirajući faktor je pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, dostavljenom na zahtjev DW-a, a što zapravo predstavlja zajedničku izjavu zemalja Kvinte.

Naglašava se kako “secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju”.

“Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.”

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju.”

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet BiH, vrlo štetne za razvoj BiH i za njeno približavanje EU”, stoji u saopćenju.

Navode kako su nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području.

“Nužno je i da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme”, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao “direktorijum” različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti