21.07.2024.
HomeSvijetMEĐUNARODNI SUD PRAVDE U HAAGU: "Rusija da odmah prekine operaciju u Ukrajini"

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE U HAAGU: “Rusija da odmah prekine operaciju u Ukrajini”

Međunarodni sud pravde naložio je danas Rusiji da zaustavi vojne akcije u Ukrajini.

“Ruska Federacija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godine na teritoriji Ukrajine”, navodi se u odluci najvišeg suda UN-a, koju je podržalo 13 sudija, dok je dvoje bilo protiv.

Također, dodaje se da Rusija mora da osigura da druge snage pod njenom kontrolom ili koje Moskva podržava ne nastave vojnu operaciju.

Ukrajnski predsjednik Volodimir Zelenski je poslije presude suda tweetovao da je Ukrajina ostvarila potpunu pobjedu nad Rusijom pred Međunarodnim sudom pravde, da je presuda obavezujuća i da Rusija mora odmah da je ispoštuje.

“Ignorisanje naredbe će dodatno izolovati Rusiju”, poručio je Zelenski.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće, ali ne postoje direktni načini za njihovo provođenje i u nekim rijetkim slučajevima, neke zemlje su ih ignorisale.

Ukrajina je pokrenula proces pred sudom ubrzo nakon početka ruske invazije navodeći da je rusko opravdanje – da je preduzela akciju da spriječi genocid u istočnoj Ukrajini – neosnovano.

Rusija nije prisustvovala sudskom pretresu 7. marta “zbog apsurdnosti tužbe”. Međutim, u pisanom dokumentu upućenom sudu navela je da on ne bi trebalo da nameće bilo kakve mjere.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti