21.06.2024.
HomeNovostiMeđunarodne organizacije osudile Dodikov napad na političku analitičarku Tanju Topić

Međunarodne organizacije osudile Dodikov napad na političku analitičarku Tanju Topić

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Ured visokog predstavnika, Delegacija Evropske unije, te ambasade SAD, Švedske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, osudile su, u srijedu 26. maja, napade na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banjaluke, Tanje Topić, od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

„Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, su apsolutno neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju“, navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak 24. maja kazao je kako je Tanja Topić agent njemačkog BND-a kojeg plaćaju preko njene nevladine organizacije, prenijela je agencija Srna, a zatim i Radio televizija Republike Srpske koja je zatim povukla tu vijest sa svoje web starnice.

Bundesnachrichtendienst (BND) je obavještajna služba Savezne Republike Njemačke zadužena za djelovanje u inostranstvu.

Tanja Topić, novinarka i politička analitičarka, naučna je saradnica Fondacije Fridrih Friedrich-Ebert-Stiftung u Banjaluci.

U zajedničkoj izjavi međunarodnih organizacija i ambasada se navodi da se od javnih zvaničnika očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja.

„Koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu. Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva“, dodaje se u izjavi.

Navodi se da takve prijetnje moraju odmah prestati, te da se od vlasti u BiH očekuje da garantuju slobodu medija i slobodu mišljenja, koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i EU.

Te vrijednosti, kako piše u izjavi, ostaju jedan od preduslova za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU, te dodaje kako sigurnost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti