23.06.2024.
HomeSvijetMediji i društvene mreže: BBC se usprotivio odluci Tvitera da ga označi...

Mediji i društvene mreže: BBC se usprotivio odluci Tvitera da ga označi kao „medij koji finansira vlada”

BBC se usprotivio odluci Tvitera da na glavnom nalogu britanske radio-difuzne korporacije na ovoj društvenoj mreži stavi oznaku koja ga opisuje kao „medij koji finansira vlada”.

Korporacija je kontaktirala giganta društvenih mreža zbog oznake na @BBC nalogu kako bi rešila „problem što je pre moguće”.

„BBC jeste, i uvek je bio nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu za licencu”, navodi se.

Kada je BBC preneo vlasniku Tvitera da se korporacija finansira iz naknade za licencu, Ilon Mask je odgovorio mejlom, pitajući: „Da li je oznaka na Tviteru tačna?”.

Čini se da je sugerisao da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala „tačne izvore finansiranja”.

Nije jasno da li bi se to odnosilo i na druge medije.

U odvojenom mejlu, u želji da razjasni ranije komentare, Mask je napisao: „Težimo maksimalnoj transparentnosti i tačnosti. Povezivanje sa vlasništvom i izvorom sredstava verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno da su potpuno nepristrasne”.

„Sve organizacije imaju pristrasnost, neke očigledno mnogo više od drugih. Želim da dodam da pratim BBC Njuz na Tviteru, jer mislim da je među najmanje pristrasnim.”

KAKO SE FINANSIRA BBC?

Visinu godišnje naknade za licencu od 159 funti (181 evro), koja je po zakonu obavezna za gledanje TV programa ili striminga uživo u Velikoj Britaniji, određuje vlada, a plaćaju je pojedinačna domaćinstva u Velikoj Britaniji.

Od naknade za licencu BBC je u 2022. godini dobio 3,8 milijardi funti (4,3 milijardi evra), što čini oko 71 odsto ukupnog prihoda BBC-ja od 5,3 milijarde funti (oko šest milijardi evra), a ostatak je zaradio od komercijalnih i drugih aktivnosti poput grantova, tantijema i prihoda od zakupa.

BBC dobija više od 90 miliona funti (više od 100 miliona evra) godišnje od vlade za podršku Svetskom servisu BBC-ja, koji uglavnom služi publici van Velike Britanije.

Prema zakonu, svako domaćinstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu mora da plati naknadu za dozvolu (sa nekim izuzecima) ako:

  • gleda ili snima programe dok se prikazuju na bilo kom TV kanalu
  • gleda ili strimujt programe uživo na bilo kom onlajn TV servisu (na primer, Jutjub ili Amazon Prajm Video)
  • preuzima ili gleda bilo koje BBC programe na BBC iPlejeru

Naplatu naknade za licencu i prinudnu naplatu neplaćanja sprovode privatne kompanije sa kojima je ugovore napravila korporacija, a ne britanska vlada.

Neplaćanje TV licence nije samo po sebi prekršaj zbog kojeg bi se moglo ići u zatvor.

Međutim, neplaćanje novčane kazne, posle izricanja krivične presude, moglo bi da dovede do rizika od zatvorske kazne, što je „poslednje sredstvo” ako su druge metode izvršenja bile neuspešne.

Iako je glavni BBC nalog na Tviteru, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa BBC-jevim vestima i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način.

Nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji nije u vestima koje proizvodi BBC.

Oznaka vodi do Tviter veb stranice za pomoć na kojoj piše da su „državni medijski nalozi” definisani kao „mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrole nad produkcijom i distribucijom”.

Kao nacionalni emiter Velike Britanije, BBC radi na osnovu Kraljevske povelje dogovorene sa vladom.

Povelja BBC-ja navodi da korporacija „mora biti nezavisna”, posebno u pogledu „uredničkih i kreativnih odluka, vremena i načina na koji se isporučuju njeni rezultati i usluge, kao i u upravljanju vlastitim poslovima”.

Tviterovo označavanje BBC-jevog naloga usledilo je nakon što je to isto uradilo sa američkim javnim emiterom NPR.

U početku je kompanija za društvene mreže opisala NPR kao „medij povezan sa državom” – etiketu koja je data nekim drugim medijima, na primer ruskom Raša tudej, kineskom Sinhua ili pojedinim medijima u Srbiji.

Etiketa je potom promenjena u oznaku „mediji koje finansira vlada”, istu koja stoji uz glavni nalog BBC-ja.

Iz NPR-a su uzvratili da će prestati da tvituju sa tog naloga osim ako se ne izmeni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti