Mask suspendovao Twitter profile istaknutih novinara CNN-a, New York Timesa, Washington Posta

0

Račune nekoliko istaknutih novinara, Twitter je sinoć suspendovao jer su nedavno pisali o novom vlasniku Ilonu Masku (Elonu Musku).

On je tvitom odgovorio kako pravila o zabrani objavljivanja osobnih podataka primjenjuju na sve, uključujući i novinare.

Suspendirani su računi novinara Timesa Rajana Maka (Ryana Maca), Posta Druva Harvela (Drewa Harwella), novinara CNN-a Donija O’Sulivana (Donieja O’Sullivana) i novinara Mašablea Mata Bindera (Mashablea Matta).

Bez objašnjenja

Račun neovisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku također je suspendiran. Glasnogovornik The New York Timesa ocijenio je kako je suspenzija Twitter računa niza istaknutih novinara upitna i nesretna te da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo.

CNN je izjavio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, zatražili su objašnjenje te će ponovno procijeniti svoj odnos s platformom na temelju odgovora.

Twitter je suspendirao i račun koji prati Maskov privatni avion u stvarnom vremenu koristeći podatke dostupne u javnoj domeni. Mask je zaprijetio pravnim postupkom protiv operatera računa zbog ugrožavanja porodica.

Smanjen broj zaposlenika

Također je suspendirao službeni račun društvene mreže Mastodon, koja se pojavila kao alternativa Twitteru otkako ju je Mask kupio.

Suspenzije dolaze nakon što je Mask više puta obećao da će podržavati apsolutnu slobodu govora na platformi koju je kupio za 44 milijarde dolara u oktobru. Vratio je račun bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), koji je bio suspendovan s Twittera zbog njegovih postupaka vezanih uz opsadu američkog Capitola.

Nakon što je otpustio hiljade zaposlenika nakon Maskovog preuzimanja, Twitter radi sa znatno smanjenim brojem zaposlenika. Sada se uveliko oslanja na automatizaciju moderiranja sadržaja, ukidajući određene ručne preglede i favorizirajući ograničenja distribucije umjesto potpunog uklanjanja određenih govora, rekla je Reutersu ovoga mjeseca nova voditeljica povjerenja i sigurnosti Ela Irvin (Ella Irwin).