Koalicija na državnom nivou dogovorila i raspodjelu ministarskih resora

0

Predstavnici grupacija stranaka koje su danas potpisale koalicioni dokument o uspostavi vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, načelno su dogovorili i raspodjelu nadležnosti u resorima Vijeća ministara BiH.

Naknadno će, kako je najavljeno, razgovarati o pitanju ko će personalno biti na čelu kojeg ministarstva.

Prema izjavi Dragana Čovića, stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) čiji je on lider, zatim “Osmorka” i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), načelno su dogovorili da tri ministarstva pripadnu “Osmorki”, kao i da na čelu četiri ministarstva budu kadrovi iz Republike Srpske s tim da se o četvrtom dogovore “Osmorka” i SNSD, kao i da dva ministarska resora pripadnu kadrovima HDZ-a.

Otprije je poznato da je kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, članica HDZ-a.

Čović je novinarima kazao i da će novi koalicioni partneri uložiti napore kako bi Bosna i Hercegovina dobila novi saziv Vijeća ministara do kraja ove godine, a posebnu, ubrzanu dinamiku u njihovom djelovanju imat će i pitanje usvajanja državnog budžeta za 2023.

Današnju vijest da je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, Čović je prokomentarisao kao dodatno ohrabrenje nakon uloženih napora ka tom cilju.

Kazao je da očekuje dobru suradnju Bosne i Hercegovine sa svim susjednim zemljama.

Čović naglašava da BiH dijeli granicu s Hrvatskom kao članicom Evropske unije, ali da očekuje pozitivne relacije i sa Srbijom te Crnom Gorom. Ukratko, očekuje da među susjedima ne bi trebalo da ostane otvoreno nijedno pitanje u mandatu nove, postizborne državne vlasti u BiH.

federalna.ba/Fena