19.06.2024.
HomeNovostiMaloljetničko nasilje u Njemačkoj: Dječak (15) iz Srbije ubio druga u školi...

Maloljetničko nasilje u Njemačkoj: Dječak (15) iz Srbije ubio druga u školi kojeg je najprije želio zapaliti, ranije je gledao scene masakra u beogradskoj školi

Nakon ubistva u učionici u njemačkog gradu Offenburgu, pojavili su se stravični detalji zločina, a istraga je pokazala da je ubica prvo želio da zapali svoju žrtvu.

Naime, prije tri dana Mateja Z. (15), njemački državljanin srpskih korijena s Kosova, je u učionici pucao na svog vršnjaka Pavlosa (15) iz pištolja. Učenik koji je napadnut preminuo je od zadobijenih povreda nekoliko sati nakon zločina, prenosi Blid.

Prema pisanju Offenburger tageblatta, Mateja je prvo polio svoju žrtvu Pavlosa zapaljivom tečnošću i pokušao da ga zapali, ali je otkazao upaljač, nasred učionice,

Policija je prilikom pretresa škole pronašla flašu u kojoj se sumnjalo da je zapaljiv materijal, dok je njegova majka (42) u izjavi za njemački Bild rekla da su je policajci pitali za ovu zapaljivu tečnost, ali je ona rekla da je jedino zapaljivo ulje za loženje koje imaju u podrumu.  

Ona je potvrdila da je oružje kojim je ubijen Pavlos zapravo pištolj Matejinog djeda, koji je Mateja tajno uzeo, iako je bio zaključan.

“Da, oružje je iz naše kuće, za šta svi snosimo odgovornost, ali pištolj je bio pod ključem”, rekla je ona i dodala da Mateja nikada ranije nije imao veze sa oružjem.

Ona dodaje da apsolutno ne zna koji bi motiv mogao biti, već može samo da nagađa.

“Nedavno je bila pucnjava u školi u Srbiji i pratio je vijesti. Gledao je i te horor scene na TikToku. Prije dva mjeseca mi je rekao da je na TikToku vidio kako je 14-godišnjak ubio vršnjaka u Loru na Majni zbog duga od 60 evra”, prisjeća se majka.

Kako navode u policiji, motiv je mogla biti ljubomora ili vršnjačko nasilje. Pavlosovi drugovi iz razreda rekli su da su on i Mateja bili zaljubljeni u istu djevojku. Majka kaže da je čula da je došlo do sukoba oko djevojčice, ali sumnja da bi to mogao biti motiv ubistva.

“Od početka školske godine bio je prilično tajnovit, jedva da je govorio. Mora da se nešto dogodilo u školi. Da li postoji neka vrsta ucjene, neka vrsta sprdnje? Sve su to spekulacije – rekla je ona i dodala da mu Pavlos nikada nije bio prijatelj”, prenosi Blic.

Na kraju je dodala da joj je rečeno da može da ga vidi tek 22. novembra.

“Ne znam kako će da se nosi sa svim ovim”, rekla je na kraju.

Policija je  zaplijenila njihove mobilne telefone i kompjutere i uvela privremenu zabranu kontakta sa sinom koji je u pritvoru.

“Žao mi je dječaka i njegove porodice. Mateja je moje jedino dijete”, dodala je majka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti