13.04.2024.
HomeNovostiMajmunske boginje stigle u Hrvatsku

Majmunske boginje stigle u Hrvatsku

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja. Obolio je muškarac koji je boravio u Italiji i Španiji, doznao je HRT u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’

Sumnja na bolest potvrđena je tokom večeri PCR-om. Oboljeli muškarac ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji, javlja HRT.

Slučajevi majmunskih boginja ranije su zabilježeni u Sloveniji i Srbiji.

U utorak, britanske vlasti preporučile su da se homoseksualnim i biseksualnim muškarcima s većim rizikom od izlaganja majmunskim boginjama ponudi cjepivo, dok se ta virusna bolesti ubrzano širi Europom.

Iako svako može dobiti majmunske boginje, podaci pokazuju da se većina zaraza događa unutar seksualnih mreža homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima, prema britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost (UKHSA).

Moguće cijepljenje ovisilo bi o mnoštvu faktora, ali bi kriteriji bili slični uvjetima za prepisivanje predekspozicijske profilakse (PrEP), što su lijekovi koje uzimaju osobe s rizikom od dobivanja HIV-a kako bi spriječile zarazu spolnim odnosom ili injekcijom droga, objavila je UKHSA u utorak.

Više od 2500 slučajeva majmunskih boginja zabilježeno je u 35 zemalja izvan Afrike, gdje je ta bolest endemska. U Velikoj Britaniji potvrđena su 793 slučaja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti