“Evropska majka” sa balkanskim autokratskim sinovima: Zbogom stari prijatelji

0

U Beograd ovog ponedjeljka, a u Tiranu u utorak u posjetu dolazi odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel. Šta ova posjeta znači za Srbiju i Balkan?

“Imam tu čast da je kao predsjednik Republike posljednji put ugostim. Mislim da će to biti jedna od posljednjih posjeta. Utoliko veća čast za Republiku Srbiju”, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

I Albaniju. Jer odlazeća kancelarka Njemačke nakon Beograda ide i u Tiranu. Odluka koja je mnoge iznenadila, jer riječ je o državama koje ne karakteriše baš visok stepen demokratije i sloboda.

“Ona ne dolazi da otvori novo poglavlje. Dolazi da zatvori eru svoje balkanske politike, politike prema regionu i evropskim integracijama i to više izgleda kao zbogom starim prijateljima, što je pogrešna poruka, pogrešni signali. Jer, ako je htjela da nagradi one koji su predvodili reforme, trebala je da ode do Skoplja ili Prištine”, poručuje Simon Ilze, direktor „Heinrich Boell Stiftunga“, Beograd.

Njen legat, kad je riječ o Balkanu, jest Berlinski proces, koji baš i ne pokazuje znake života.

“U julu ove godine trebalo je da budu potpisana četiri sporazuma u okvirima Berlinskog procesa, ali do toga nije došlo, kažu, zbog opstrukcija Kurtija. S druge strane, Berlin nije zadovoljan idejom Otvorenog Balkana, koji je lansirao Beograd, jer smatra da je ta ideja sadržana u okvirima Berlinskog procesa”, objašnjava novinar Boško Jakšić.

Dakle, njen dolazak može se gledati i kroz prizmu oživljavanja procesa. Sa ekonomskom saradnjom može u potpunosti biti zadovoljna.

“Dolazi nam žena koja predstavlja zemlju koja je ubjedljivo najznačajniji trgovinski partner Srbije. 3,5 milijardi eura smo imali trgovinsku razmenu u prvih sedam mjeseci”, podsjetio je Vučić.

Usporedbe radi, sa BiH je iznos razmjene nešto iznad milijardu eura. Ipak, politika zemlje se ne ogleda samo u poslovnim odnosima.

“Ona jeste u velikoj meri inicirala procese nekog regionalnog udruživanja, prije svega na ekonomskoj bazi, ali je vođena idejom stabilokratije, koja je bila važnija, nego ideje političkih reformi i pravljenja pravnih država u regionu, to je taj negativni predznak koji ostavlja. Ako to sve saberemo i ako pogledamo kakva je realnost velikog broja država zapadnog Balkana, onda mislim da Angela Merkel ne može da bude pretjerano zadovoljna”, dodaje Jakšić.

Istraživanja pokazuju da bi moglo doći do promjena na čelu Njemačke jer prednost imaju socijalisti i zeleni.

“Postoji velika šansa da se njemačka vanjska politika prema regiji promijeni i nadamo se da će biti više okrenuta nametanju evropskih vrijednosti uz jedan konstruktivan i kritički pristup”, smatra Ilze

Jakšić, pak, misli da autokrate u regionu više neće moći da računaju na blagonaklonost koju su do sada imali od kancelarke Merkel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here