Poslodavcima u BiH uslov za posao stručnost, a ne status o vakcinaciji

0

Pojedine zapadnoevropske kompanije kao jedan od uslova za svoje radnike sve češće postavljaju obaveznu vakcinaciju. S druge strane, poslodavci u BiH još ne razmišljaju o ovoj mjeri te ponavljaju da bi stručnost trebalo da bude najvažniji uslov, ali takođe napominju da će pojedine kompanije, ako broj oboljelih bude rastao, vršiti određeni pritisak na zaposlene da se cijepe.

 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da se još ne razmišlja u tom pravcu te da možemo da vidimo različite primjere na koji način se evropske kompanije ponašaju i bore s pandemijom.

Dodao je da je u Srpskoj cilj kolektivna imunizacija te da je Privredna komora RS uzela aktivno učešće u tome.

“Želimo da animiramo preduzeća kako bi što više zaposlenih u privredi bilo vakcinisano, jer je cilj prije svega zaštita zdravlja radnika, ali i da spriječimo ulazak virusa u preduzeća koji bi na taj način narušio poslovne procese”, rekao je Blagojević za “Nezavisne novine”.

Dodao je da su ove godine zabilježeni povoljni trendovi u poslovanju privrede.

“Kada bismo došli u situaciju koju smo imali prošle godine u nekim mjesecima, to bi se negativno odrazilo na ove trendove”, kazao je Blagojević.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao je da uvođenje obavezne vakcinacije radnika u kompanijama nema zakonsko uporište.

“Imate više izbora, radnici mogu da se vakcinišu, ali također mogu povremeno da urade PCR test ili antigenski test. Ko želi da se vakciniše neka se vakciniše, ko želi da vadi PCR testove neka ih vadi, ili neko ima dokaz da je prebolovao kovid-19 i da ima antitijela”, rekao je Jašarspahić.

Naglasio je da jedini pravi uslov za zapošljavanje novih radnika treba da bude znanje, kompetentnost ili referencije.

“Ništa drugo ne treba niti može biti uslov za zapošljavanje, pa tako ni vakcinacija”, naveo je Jašarspahić.

Da se o obaveznoj vakcinaciji kao uslovu za zaposlenje ili rad u BiH još ne razmišlja je za “Nezavisne novine” potvrdio i Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, koji navodi da su do sada u saradnji sa Privrednom komorom RS organizovali vakcinaciju radnika po firmama.

“Problem je što imate dio radnika koji se vakcinisao, dio koji nije, a onda su svi pod pritiskom da nose maske. Mislim da su neki od nas na granici da kažu da oni radnici koji su vakcinisani ne moraju da nose maske, dok nevakcinisani moraju da ih nose”, rekao je Trivić.

Istakao je da postoji bojazan da će pojedini poslodavci, ako bude veći broj bolovanja usljed infekcije kovidom-19 među nevakcinisanim radnicima, izbjegavati da plate bolovanje onima koji se nisu vakcinisali.

“Svi koji su imali mogućnost da se vakcinišu, a nisu, pa onda zbog kontakta s nekim ko je zaražen idu u izolaciju i uzimaju bolovanja – to već nema smisla. Poštujemo slobodu, ali sloboda ima cijenu”, kazao je Trivić.

Na pitanje da li poslodavci smiju da ne plaćaju bolovanje za nevakcinisane, Trivić je rekao da vjerovatno takvi poslodavci mogu pronaći način da to legalno urade.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da je mali odziv na vakcinaciju te da poslodavci pored zdravlja radnika imaju i dodatni interes – da se što veći broj zaposlenika vakciniše jer to smanjuje troškove liječenja.

“Tu već ulazimo u segment ljudskih prava. Vidimo da druge zemlje različito pokušavaju da se izbore s tim. Trebalo bi i država da se uključi, da se investira u kampanju, da se ljudi edukuju na tu temu”, rekao je Smailbegović.

Dodao je da se ne smije izlaziti iz zakonskih okvira, ali da su neke zemlje na neki način izvršile indirektno pritisak na građane, te je naveo primjer Njemačke koja je na početku pandemije donijela odluku da neće plaćati liječenje građanima koji na svoju ruku budu putovali van države pa se zaraženi vrate u Njemačku.

“Analogno tome, i kod nas bi mogli reći: ko se ne vakciniše – nećemo vam plaćati bolovanja ili troškove liječenja, ali bismo tu morali imati neki zvaničan stav države. Tu bi se morali konsultovati i pravnici i zdravstvena struka, jer postoje građani koji zbog drugih oboljenja ne mogu primiti vakcinu”, naveo je Smailbegović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here