21.06.2024.
HomeNovostiMacron dolazi u Hrvatsku, ali neće ga dočekati temperamentna Kolinda, već namrgođeni...

Macron dolazi u Hrvatsku, ali neće ga dočekati temperamentna Kolinda, već namrgođeni Milanović

Francuski predsjednik Emmanuel Macron boravit će danas i sutra u prvoj posjeti Hrvatskoj gdje će potvrditi prodaju aviona Rafale i potpisati strateško partnerstvo.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, pozivajući se na izvore Jelisejske palate, Macron će biti prvi predsjednik Francuske koji će posjetiti Hrvatsku od njene nezavisnosti.

Hrvatska je u maju, u cilju modernizacije svog vojnog zrakoplovstva, najavila kupovinu 12 aviona Rafale francuskog proizovđača Dassault Aviation, prenosi agencija Beta.

Ugovor je vrijedan oko milijardu eura i to je najveća hrvatska narudžba oružja od njene nezavisnosti nakon raspada bivše Jugoslavije, dodali su francuski mediji.

Mini evropska turneja

Agencija Hina prenijela je da Macon stiže u srijedu navečer i da će u četvrtak razgovarati sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Hrvatska i Mađarska su dvije zemlje Evropske unije koje Macron još nije posjetio od početka svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata započetog u maju 2017. godine.

Macon će nakon Hrvatske boraviti u Italiji gdje će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, a u Vatikanu će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo.

Jelisejska palata je navela da je cilj te mini evropske turneje priprema francuskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara 2022. godine, a u Francuskoj su naredne godine predviđeni i predsjednički izbori.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti