18.07.2024.
HomeSvijetLiz Truss je nova premijerka Velike Britanije

Liz Truss je nova premijerka Velike Britanije

Liz Truss izabrana je za novu premijerku Velike Britanije. Dosadašnja ministrica vanjskih poslova na ovoj poziciji će zamijeniti odlazećeg premijera Borisa Johnsona.

Truss je osvojila 80.000 glasova, dok je njen suparnik, Rishi Sunak, osvojio 60.399 glasova.

“Moramo pokazati da ćemo ispuniti rezultate u sljedeće dvije godine. Isporučit ću hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije”, rekla je Truss nakon objave rezultata.

“Riješit ću energetsku krizu, baveći se računima za energiju, ali također rješavajući dugoročna pitanja koja imamo u snadbjevanju energijom.”

Truss ima pravi plan za rješavanje regionalne nejednakosti, rješavanje rastućih troškova života i ujedinjenje vladajuće Konzervativne stranke, napisao je na Twitteru lider u odlasku Boris Johnson.

“Čestitam Liz Truss na odlučujućoj pobjedi”, rekao je Johnson.

“Znam da ima pravi plan kako se uhvatiti u koštac s krizom troškova života, ujediniti našu stranku i nastaviti veliki posao ujedinjenja i izjednačavanja naše zemlje. Sada je vrijeme da svi konzervativci stanu iza nje 100 posto.”

Sunak, koji je izgubio utrku za mjesto britanskog premijera, rekao je da se stranka sada mora ujediniti iza pobjednice Liz Truss.

“Ispravno je da se sada ujedinimo iza nove premijerke, Liz Truss, dok vodi zemlju kroz teška vremena”, rekao je Sunak na Twitteru.

Objava rezultata pokreće početak primopredaje dužnosti Borisa Johnsona. On će u u utorak otputovati u Škotsku na sastanak s kraljicom Elizabetom kako bi službeno podnio ostavku.

Truss će dužnost preuzeti u utorak 6. septebmbra, te će se odmah naći pod pritiskom da objavi plan za rješavanje naglo rastućih računa za električnu energiju.

Postoje navodi da bi Truss mogla razmatrati zamrzavanje računa za energiju ove zime po cijeni koja bi mogla biti čak 100 milijardi funti.

Truss je aktualna ministrica vanjskih poslova Velike Britanije. Sunak koji je također u utrci za pozicijom je bio bivši britanski ministar finansija sve dok njegova ostavka nije dovela do procesa u kojem je Johnson na kraju izgubio vodstvo nad zemljom.

Poslije tri mjeseca kampanje članovi Konzervativne stranke glasali za Johnsonovog nasljednika, kao i za predsjednika Konzervativne stranke. Izlaznost među članovima bila je 82,6 posto.

Johnson je 7. jula najavio svoju ostavku na mjestu premijera koja je došla nakon sve većeg političkog pritiska koji je doveo do masovnih ostavki njegovih ministara.

U prvom krugu glasanja za novog premijera nominovano je osam kandidata. Na koncu su ostala dva kandidata – Rishi Sunak i Liz Truss.

Dok je Liz Truss usko pobijedila drugu kandidatkinju Penny Mordaunt i zauzela mjesto među posljednja dva kandidata, Sunak je pobijedio u svakom krugu, učvrstivši svoju ranu reputaciju favorita. No, Truss je uskoro postala favoritkinja.

Truss je privukla članove obećavajući velika smanjenja poreza dok je njen rival Rishi Sunak, bogati bivši bankar, izgubio poene zalažući se za ekonomski realizam daleko od “bajki”.

Liz Truss, sa 47 godina će postati četvrti premijer konzervativaca od izbora 2015. godine. Tokom tog perioda zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom izazvanom inflacijom.

Izvor: Reuters, BBC, RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti