03.03.2024.
HomeNovostiLijena etnokratija: Bošnjačko-hrvatska vlast u Federaciji BiH još uvijek nije nabavila ni...

Lijena etnokratija: Bošnjačko-hrvatska vlast u Federaciji BiH još uvijek nije nabavila ni jednu vakcinu, zbog toga će im Republika Srpska donirati cjepivo

Republika Srpska će određeni broj vakcina donirati Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, te prije svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH (FBiH) u kojima žive Srbi.

Ovo je rekao premijer Republike Srpske Radovan Višković. Ranije smo objavili da je danas u Republiku Srpsku stiglo 240.000 kineskih vakcina Sinopharm i 50.000 ruskog Sputnjika V.

Višković je rekao da će Republika Srpska “načelno prihvatiti” donaciju vakcina iz Azerbejdžana, te da će cijeli kontingent biti ustupljen FBiH, kako bi RS “pokazao soldarnost, da u tom entitetu bude vakcinisan što veći broj građana”. Podsjetimo da je danas u BiH stiglo 40.000 doza AstraZenece kao donacija Azerbejdžana.

Višković je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija.

“Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik v, druga doza, čime bi RS imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 posto građana”, rekao je Višković novinarima.

Podsjetimo da Federacija još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu. Doze koje se koriste stigle su u okviru međunarodnog mehanihma COVAX, pomoć Evropske unije ili donacija drugih država. Federacija je nedavno saopćila da je kupila pola miliona doza kineske vakcine Sinopharm ali nije pozato kada će te vakcine stići, piše Klix.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti