Lideri NATO-a u Briselu pružili podršku BiH, Milanović kao duh Franje Tuđmana postavljao uslove

0

Ko o čemu, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović o Bosni i Hercegovini. Uslovio je podršku Deklaraciji NATO-a. Najprije terminom konstitutivnost, a potom se zadovoljio i uvrštavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u fusnotu Deklaracije.

I dok to Milanović predstavlja kao pobjedu, mi podsjećamo da je Dejtonski sporazum svakako dio komunikea NATO-a. O konstitutivnosti nema ni riječi. Umjesto toga, iz alijanse poziv na provođenje reformi i ohrabrenje bh. liderima da iskoriste sve NATO mehanizme za saradnju, sigurnost i partnerstvo.

A upravo u tom tonu lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), nakon današnjeg samita u Briselu, poručili su da snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

Tačnije, u Briselu je završen samit na kojem su učestvovali predsjednici država i vlada članica NATO-a. U jednoj tački dotakli su se i BiH.

“Saveznice snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Naveli su da su posvećeni održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nude kontinuiranu podršku u provođenju svih reformskih napora.

“Potičemo rukovodstvo BiH da u potpunosti iskoristi ono što nudi NATO u pogledu sigurnosti i partnerstva”, objavljeno je u zajedničkog izjavi nakon NATO samita.

Saveznici pozivaju političke vođe na konstruktivan rad i pokazivanje političke volje za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju euroatlantskih težnji provođenjem prijeko potrebnih političkih, izbornih, ekonomskih i odbrambenih reformi i vladavine zakona.

Dodali su da su se okupili u Briselu kako bi potvrdili svoje jedinstvo, solidarnost i koheziju i “otvorili novo poglavlje u transatlantskim odnosima, u trenutku kada je sigurnosno okruženje s kojim se suočavamo sve složenije”.

“NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i ključni forum za sigurnosne konsultacije i odluke među saveznicima. NATO je odbrambeni savez i nastavit će težiti miru, sigurnosti i stabilnosti na cijelom euroatlantskom području”, navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera zemalja članica NATO-a.

federalna.ba/AA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here