21.07.2024.
HomeNovosti"Legitimno" ludilo: Nevladina udruga HNS proglasila Željka Komšića nepoželjnim na teritoriju BiH...

“Legitimno” ludilo: Nevladina udruga HNS proglasila Željka Komšića nepoželjnim na teritoriju BiH koji uporno svojata

Hrvatski narodni sabor (HNS) donio je zaključak da Željku Komšića, koji je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina iz reda hrvatskog naroda na izborima 2. oktobra ove godine, proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje HNS ima uticaj.

Ovo je nakon sjednice HNS-a 14. oktobra u Mostaru izjavio predsjednik Dragan Čović.

“S jedne strane i s druge strane, obzirom da ta osoba ne samo u toku kampanje već i nakon završetka ovog procesa izbora i dalje grubo krši Ustav Bosne i Hercegovine zbog različitih ideja, pogleda, itd. Mišljenja smo da treba osporiti ilegalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva”, rekao je Čović.

HNS je organizacija koja okuplja većinu bosanskohercegovačkih stranaka sa hrvatskim predznakom.

Nakon općih izbora u BiH 2018. godine Komšić je bio proglašen nepoželjnom osobom u više općina u Hercegovini i središnjoj Bosni u BiH gdje je HDZ BiH na vlasti.

Željko Komšić je na opštim izborima u BiH četvrti put osvojio mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao predstavnik hrvatskog naroda.

Predsjedništvo BiH čine tri člana, Srbin, Hrvat i Bošnjak.

U entitetu Federacija BiH se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH. Hrvati, Bošnjaci, Srbi, te pripadnici ‘ostalih’ ne mogu glasati za oba člana Predsjedništva, već glasaju ili za Hrvata ili za Bošnjaka.

U entitetu Republika Srpska se bira srpski član Predsjedništva BiH. Za njega glasaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi i ‘ostali’ koji žive u tom entitetu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti