20.06.2024.
HomeSvijetLedeni brijeg veličine Londona s predgrađima odlomio se od Antarktika

Ledeni brijeg veličine Londona s predgrađima odlomio se od Antarktika

Ogromni ledeni brijeg, površine 1.550 kvadratnih kilometara, odlomio se od antarktičkog ledenog grebena Brunt, objavila je britanska organizacija za polarna istraživanja BAS, dodavši da događaj nije uzrokovan klimatskim promjenama.

Veličina ledene formacije otprilike odgovara veličini Londona s predgrađima. Istraživači ne vjeruju da su klimatske promjene odgovorne za odlomljavanje kao kod nekih slučajeva proteklih godina, prenosi dpa.

„Ovaj događaj odlomljavanja je bio očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledenog grebena Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama“, rekao je BAS-ov glaciolog Dominic Hodgson.

Pukotina u ledenoj ploči, koju su istraživači nazvali Chasm-1, otkrivena je prije više godina i otada se proširivala dok se komad leda konačno nije odvojio.

Očekuje se da će morska struja odnijeti ledeni brijeg, koji američki nacionalni centar za led tek mora imenovati, uzduž antarktičke obale, kao što se zbilo s ranijim velikim ledenim bregovima.

Britanski istraživači ledenjaka nastavit će posmatrati ledeni brijeg.

Jedna od najpomnije posmatranih ledenih ploča

Istraživači su prošle godine kao razlog za odlamanje 1.200 kvadratnih kilometara velikog ledenog brijega naveli klimatske promjene jer se otapanje morskog leda značajno ubrzalo zbog viših temperatura.

BAS upravlja istraživačkom stanicom na ledenom grebenu Brunt na Antarktiku. Organizacija je postaju premjestila otprilike 20 kilometara prema unutrašnjosti kontinenta 2016. kako ne bi bila ugrožena odlamanjem velikih ledenih bregova, poput onih nedavno zabilježenih. Ledeni greben Brunt jedan je od najpomnije posmatranih ledenih ploča na Zemlji.

Istraživači borave u stanici u vrijeme antarktičkog ljeta, koje traje od novembra do marta, a ostatak godine provedu u britanskom univerzitetskom gradu Cambridgeu, gdje posmatraju područje koristeći satelitske snimke, koje su izradile ESA i NASA, evropska i američka svemirska agencija, te njemački satelit TerraSAR-X.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti